Тузлівська ОТГ: брак кадрів – найбільша проблема сільської медицини

У 2016 році, з метою збереження первинної медичної ланки, в Тузлівській ОТГ, що в Татарбунарському районі Одещини, був створений Центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). На початку 2017 року Центр отримав державну ліцензію на надання медичних послуг та був включений в мережу державних медичних закладів.

Восени 2018 року був укладений договір з Національною службою здоров’я України, після чого Центр розпочав роботу над підписанням електронних декларацій з населенням. На сьогодні, пройшовши нелегкий шлях створення, Центр надає первинну допомогу населенню громади будь-якого віку в межах своєї компетентності.

Як розповіла голова Тузлівської сільської ради Лариса Корнован-Мойсєєнко, функціонування Тузлівського ЦПМСД протягом цих 3-х років забезпечувала Тузлівська сільська рада. На жаль, медична субвенція від держави надходить не в повному обсязі, тому левова частка фінансування закладу покладалася на місцевий бюджет. Так, за рахунок інфраструктурної субвенції було реалізовано важливі проекти: капітальний ремонт внутрішньої вбиральні, капітальний даху 3-х квартирного будинку та капітальний ремонт котельні із заміною котла.

“На 2019 рік, за медичною реформою, фінансування подібних Центрів буде здійснюватись пропорційно кількості осіб, які там отримують послуги, тобто особисто підписали декларацію з лікарем Центру.  В бюджеті Тузлівської сільської ради на 2019 рік кошти на розвиток Центру не заплановані, лише на покриття енергоносіїв. Тому, щоб зберегти первинну ланки медицини в громаді та мати можливість отримати медичні послуги першого і другого рівня, закликаємо всіх мешканців громади до підписання декларації з сімейним лікарем Тузлівського ЦПМСД, Людмилою Рідник”, – розповіла Лариса Корнован-Мойсєєнко.

Брак кадрів, на думку пані Лариси, – найбільша проблема сільської медицини. У Тузлівському Центрі ПМСД є ще одна вакансія сімейного лікаря. Для того, щоб залучити фахівців, громада готова надати житло. У власності громади є 3-квартирний будинок, де сімейний лікар зможе постійно проживати, – його, до речі, також відремонтували власним коштом: повністю замінили покрівлю, і готові провести ремонт всередині житла. На жаль, переїздити до сільської місцевості медики не хочуть. Подібна ситуація в селах Жовті Яри і Дивізія, де працюють лікарі, яким понад 70 років, зовсім нема власного лікаря в селі Базар’янка, Лиманській ОТГ.

Серед проблем Тузлівської громади – неврегульоване питання навколо крісла голови. Восени 2018 року депутати “винесли недовіру” чинній голові Ларисі Корнован-Мойсеєнко. Але зробили це в незаконний спосіб, – переконана очільниця громади, – з порушенням процедур і вимог законодавства. Судова тяганина тягнеться донині, по суті ж справа так і не розглядалася. Тим часом на робоче місце пані Ларису не пускають, а виконує обов’язки голови секретар Тузлівської ради.

Між тим, саме за час керівництва Лариси Корнован-Мойсєєнко, Тузлівській громаді вдалося зробити вагомі зрушення, і насамперед, – в медицині. За кошти з бюджету розвитку було придбано обладнання для лабораторії та фізіотерапевтичного кабінету. Також, за власні кошти бюджету сільради, провели внутрішній ремонт приміщення, облаштували кабінети новими меблями, відремонтували машину швидкої допомоги, придбали ноутбук, БФП, пральну машинку, мотокосу, бензопилку, комплекти постільної білизни на 10 ліжко-місць для денного стаціонару та інше.

Зробили все для того, щоб здійнювати й надавати населенню громади якісні медичні послуги. Не буде лікарні – не буде села”, – переконана пані Лариса.

Автор – Оксана ПІДНЕБЕСНА

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *