Незалежно від блекаутів: благодійники встановили сонячні панелі на міській лікарні у Харкові. ВІДЕО

Місто Харків майже щодня потерпає від російських обстрілів. Ворог руйнує столітню архітектуру, пам’ятки в центрі та на околицях, знищує й спалює житло людей. Проте харків’яни не здаються: тримають оборону, працюють, навчають дітей. Зараз населення у місті значно менше, але всі, хто лишається, потребують належних послуг. У першу чергу – медичних. 
30 клінічна лікарня, підпорядкована міській раді, отримала від благодійників сонячну електростанцію. На даху будівлі вже встановили сонячні панелі, а обладнання змонтоване й готове до запуску. Це дасть змогу медзакладу стати енергостійким під час тривалих відключень світла. Ініціаторами допомоги медзакладу став Благодійний фонд “Рада міст” з Одеси спільно з благодійним фондом “NOVA UKRAINE”.
Як все відбувалося, дізналась СИЛА ГРОМАД.
Меценати пояснюють: Харків обрали у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, яке знає реальні потреби у медзакладах прифронтових областей. Вартість проекту склала 60 тисяч доларів США, а технічну підтримку надав БФ “Рада міст”. Зізнаються: під час встановлення виявилось чимало труднощів. Адже довелося шукати спецтранспорт, щоб підняти на дах сонячні панелі, всього їх 140.
Сюди під’їжджала вишка, а дорога тут вузька, незручно було. Крім того були дерева зелені, тому вишка могла підняти за раз лише по 3 панелі. Ще складно було з пошуком спеціалістів монтажу, – війна, мобілізація не вистачає робочих рук. Але спільно з нашими харківськими колегами нам це вдалося хлопці добре попрацювали”, – Володимир Чорний, заступник голови БФ “Рада міст”.
Директор медзакладу Сергій Самусенко веде гостей на екскурсію. Показує нове приймальне відділення, палати, зручні зони очікування для пацієнтів. Майже всюди враховано інклюзивні потреби; ці та інші перетворення вдалося зробити протягом останіх років. Проте велика частина приміщень ще лишились у спадок від минулої епохи. Попри це медики мають новітнє обладнання, хірургію, реанімацію – усе, щоб рятувати здоров’я і життя харків’ян.
Особлива гордість керівника закладу – новий харчоблок. Він розташований на мінус першому поверсі, тут щодня готують смачні страви для лежачих пацієнтів, яким треба кілька діб лікуватися. Поряд працюють вентиляційні,  модернізовані котельні а кожен куточок обладнаний раціонально.
 
Про якість лікування питаємо пацієнтів в коридорах, усі пацієнти – вдячні.
“За 9 місяців ц року в нас проліковано майже тисяча діточок і майже десять тисяч дорослих. кожен день до потік двісті людей, 24/7”, – пояснює Сергій Самусенко генеральний директор багатопрофільної лікарні, м. Харків.
За останній рік війни кількість пацієнтів не меншає, ділиться керівник лікарні, а це додаткове навантаження як на медиків, так і на потужності та енергосистему. Власна сонячна електростанція дозволить лікарні стати автономною, а й давати менше навантаженя на міські мережі, які й без того потерпають від руйнувань.
“Зараз ми встановлюємо такі електростанції в п’яти локаціях Харківської, Миколаївської та Чернігівської області, сподіваємось щоб ці панелі достатньо довго постояли”, – розповідає Олена Дрозд-Корольова, керівниця інфраструктурного напрямку БФ “NOVA UKRAINE”.
Через загрози обстрілів ситуація у Харкові складна, адже все це обладнанн янаші добрі сусіди в лапках, можуть будь-якої миті знищити.
Проте благодійники не відмовляються від запитів у прикордонних громадах, адже це стосується питання виживання людей. 
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *