Освіта, безпека, розвиток: Посол Румунії відвідав Петропавлівську громаду на Одещині. ВІДЕО

Старосілля, Міняйлівка, Фуратівка: у трьох школах Петропавлівської громади на Одещині діти мають змогу навчатись на рідній мові, – румунській. До 2023 у школлах викладалась молдавська, та позаяк у Конституції Республіки Молдова мовою держави визначена саме румунська, – відбулися зміни і в освітній системі шкіл, де освіту здобувають маленькі представники національних меншин.  Уперше цю громаду відвідав Посол Румунії в Україні пан Александру-Віктор МІКУЛА, спільно з Консулом Румунії в Одесі. 
Про це розповідає СИЛА ГРОМАД.

Сигнал повітряної тривоги. Учні Старосільської школи, що в Петропавлівській громаді на Одещині, швидко рухаються до укриття. Саме такі реалії військовго часу застала делегація Румунії, що завітала цього дня на Одещину.

Разом з дітьми Посол Румунії Віктор Мікула прямує до надійного прихистку. Це не просто укриття, воно ще й протирадіаційне, а розміщене під будівлею сусіднього дитячого садка. Щоправда, щоб його впорядкувати, освітянам довелося чимало потрудитись: винесли, кажуть, звідси чимало непотребу. Потім побілили, розмалювали стіни, аби діти мали надійне сховище.

Румунська мова для жителів Старосілля є рідною, адже тут живуть переважно молдовани. Територія Петропавлівської громади вже межує з республікою Молдова, тому етнічна меншина тут у більшості, 97%. Прямуємо у школу, де освітяни діляться, як навчають дітей за умов відключень від електрики. Мають окремі генератори,  встановили три нових котла для обігріву будівлі в холодну пору року. Тож малечі тут тепло й затишно.

Познайомили високих гостей і з реформою освіти, яка запроваджена в Україні. Адже й тут, в далекому Старосіллі діють Усі державні новації, згідно системи НУШ.

Всього у Петропавлівській громаді налічується 915 школяриків, з яких чотириста, це майже половина, пізнають світ на своїй рідній мові. До якого класу піти дитині, українського чи румунського, – обирають батьки. Різниця в тому, що у румунських класах вивчають усі предмети мовою корінного народу, але звісно, у програмі обов’язкова державна українська мова, література та історія.

Детальніше – у репортажі СИЛИ ГРОМАД:
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *