Без обмежень: в Одесі запрацювало соціальне таксі

8 жовтня в Одеській міській раді презентували роботу нової служби — “Соціальне таксі”. Його послугами безплатно зможуть користуватись люди з інвалідністю. На першому етапі роботи сервісу працюватимуть шість автомобілів.

Про це розповіла директорка департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради Олена Китайська.

За її словами, користуватись послугами “Соціального таксі” зможуть люди з інвалідністю І та II груп, діти з порушенням опорно-рухового апарату та люди з інвалідністю по зору І та II груп.

В Одесі запрацювало "Соціальне таксі"

Наразі в місті працюватимуть шість автомобілів. Два авто були придбані територіальними центрами соціального обслуговування за рахунок міської програми “Рівність”, два автомобілі були отримані в якості гуманітарної допомоги.

Сьогодні ми підписали меморандум з громадською організацією “Безбар’єрні”, яка надає ще два автомобілі. Таким чином, шість авто будуть працювати для осіб з інвалідністю І-ІІ груп з порушенням опорно-рухового апарату. Це, в першу чергу ті, хто користується кріслами колісними, це діти з інвалідністю, люди з інвалідністю по зору І та II груп”, — зазначила директорка департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради Олена Китайська.

В Одесі запрацювало "Соціальне таксі"

Жінка також додала, що для отримання цієї послуги людина повинна звернутися до територіального центру. Перша послуга вважається кризовою. Надалі можна оформити пакет документів, стати на облік та отримувати послуги:

“Згідно з розпорядженням, це може бути десять поїздок на місяць і є певний перелік установ, до яких можна буде здійснювати поїздку. Ми визначаємо ті локації, які передбачаються законом про соціальні послуги і методичними рекомендаціями Міністерства соціальної політики. Але ситуації бувають різними, тому ми й співпрацюємо з громадськими організаціями, які не перебувають у такому жорсткому правовому полі і ми можемо їх залучати для інших цілей щодо потреб людей з інвалідністю”.

В Одесі запрацювало "Соціальне таксі"

Для замовлення послуги “Соціальне таксі” людина або його законний представник мають звернутись до територіального центру за місцем проживання.

“Ми вже маємо перші звернення. Ми анонсували короткий номер 1501, наразі пропрацьовуються всі технічні нюанси й вже незабаром всі дзвінки прийматимуться на цей єдиний номер”, — додала Олена Китайська.

В Одесі запрацювало "Соціальне таксі"
Олег Прохоров тестує “Соціальне таксі”. Суспільне Одеса

Працюватиме таке таксі тільки у робочі дні з 08:30 до 17:30. Послуги з перевезення надаватимуться за кошти бюджету Одеської міської територіальної громади.

Ця послуга дуже потрібна, бо людям з інвалідністю потрібно вирішувати свої питання. Наприклад, їздити на ЦНАПу, лікарень тощо. І ця можливість людям допоможе. Особисто я на місяць залишився без власного авто і я користувався соціальним транспортом”, — розповів член міського комітету доступності Олег Прохоров.

Джерело – Суспільне. Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *