В Одесі мітингували під стінами ОДА проти знесення пам’ятника російським поетам

30 вересня, біля будівлі Одеської облдержадміністрації учасники акції виступали за збереження старих назв та проти демонтажу пам’ятників російським діячам культури, називаючи їх частиною історії Одеси. Про це повідомляє видання «Новини.LIVE Одеса».

Організатори мітингу зазначили, що вже написали петиції в ОВА та ЮНЕСКО. Зокрема вони декомунізацію та дерусифікацію вважають репресіями проти Пушкіна, Бабеля, Паустовського, Ільфа, Петрова, Висоцького та злочином перед історією Одеси.

 

«Ми категорично проти зносу пам’ятників і перейменування вулиць на їх честь. Ми писали петицію Кіперу – відправили, написали петицію Ющенко – відправили. Написали зараз, не знаю, закінчили чи ні – петицію ЮНЕСКО про те, що це порушення щодо пам’ятників історії Одеси. Усі ці звернення офіційні були зроблені до того, як вийти на цій пікет. Наша задача – нагадати людям, що історія Одеси тримається на цих людях, і знищуючи пам’ять про цих людей, ми знищуємо Одесу», – каже учасник акції, журналіст Леонід Штекель.

 

Також учасники мітингу пропонують відкласти питання демонтажу пам’ятників до Перемоги, а допоки накрити їх щитами:

 

«Це не історія окупації – це історія Одеси, яка почалась у російській імперії і яка продовжилася у радянському союзі… Я пропоную щитами закрити до Перемоги. І якийсь час після Перемоги. Це складне питання. Можливо деякі треба й прибрати. Я дуже радів, коли знесли пам’ятник Леніну. Я тепер розумію, що це був тільки початок. Не можете зупинитися», – додав один з учасників акції.

 

Журналісти «Новини.LIVE Одеса» зазначили, що на місце події також приїхали активісти, які підтримують перейменування та стверджують, що пам’ятники перенесуть до музеїв, де на них можна буде подивитися, а громадський простір має відповідати нормам сучасної держави.

Зокрема, як повідомили у виданні «Інтент», серед активістів, які підтримують перейменування, на акцію прибув юрист та громадський діяч Артем Карташов, який наголосив, що творчість митців, пам’ятники яким демонтують, або вулиці на честь яких перейменували, не є забороненою, і ознайомлюватися з нею можливість в охочих залишається. Однак, зауважує активіст, топонімія і монументалістика мають вшановувати діячів, які робили внесок в ідею незалежної української держави:

 

«Це не про заборону літератури, це про те, що топонімія і монументалістика – це найвища форма вшанування. Тому там мають бути вшановані люди, які чинили вчинки, до яких нам з вами, образно, далеко. Це сучасні військові; це люди, які у часи російської імперії відстоювали права української мови, української громади попри все; це люди, які чинили супротив радянському союзу; це люди, які під час Другої світової війни воювали проти більшовиків, воювали проти нацистів. Тобто це люди, яких ідея була саме незалежна українська держава. Тому ми таких людей вшанували або вшанували митців так само репресованих радянським режимом».

Журналісти «Інтент» зокрема додали, що на акцію протесту проти перейменування вулиць та демонтажу пам’ятників російським діячам вийшло менше десяти одеситів.

2 thoughts on “В Одесі мітингували під стінами ОДА проти знесення пам’ятника російським поетам

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *