“Разом до європейської родини”: як громади з Одещини вибудовують спільні проєкти на кордоні з Молдовою? ВІДЕО

Міжнародна співпраця громад набирає обертів на південному кордоні України з Молдовою. На території прикордонного села Лісне, що входить до складу Бородінської громади, 19 вересня пройшла чергова конференція «Бессарабського технологічного Хабу», який створили громади з обох боків кордону у співпраці з науковцями та бізнесом.
19 вересня в ошатному Палаці ультури в селі Лісне, що на самісінькому кордоні України з Молдовою, урочисто й багатолюдно. Гостей зустрічають дівчата в національному одязі, частують кавою, місцевою випічкою, – молдавськими плачиндами. Так зустрічають організатори учасників, запрошених на 4-й “Бессарабський технологічний хаб” – форум міжнародного територіального співробітництва Україна-Молдова-Румунія.
На початку зібрання гості й господарі вшанували загиблих Героїв, які виборювали українську Свободу. Світлини полеглих захисників з Лісного – на Алеї слави, поруч із місцем, де минає форум.
Іван КюссеРазом до європейської родини” – під таким гаслом розпочався міжнародний захід, відзначив Іван Кюссе, голова Бородінської громади, на території якої вже втретє збираються учасники “БТХ”. Уперше на конференцію завітала делегація з Румунії, прибули дипломати з Республіки Молдова, керівники громад Болградського району, Болградської райадміністрації, керівники проектів ЄС, засновники винарень з Молдови, представники туризму та підприємці. Говорили про співпрацю і розвиток суміжних територій на шляху до ЄС, ділились досвідом утворення громад в Україні, бо Молдова цей шлях тільки-но розпочала. А також мають на меті залучити серйозні кошти від європейських партнерів на культурні проєкти та туристичні обʼєкти.

“Ми вже тривалий час знаходимо модель щоб об’єднати примарії Молдови та України в якесь об’єднання. Ми чітко розуміємо, що головним локомотивом є Республіка Румунія, вона дуже багато допомогла Молдові і Молдова попереду нас в питаннях євроінтенрації. Та ми у другму вагоні і маємо рухатися до євроінтеграції. Тому наш рухає гасло від транскордонної співробітництва до євроінтеграції”, – Іван Кюссе, голова Бородінської громади.

 

 

ЄСФорум відбувся в чотирьох панелях, в яких розглядались питання діяльності органів влади, Агенції регіонального розвитку Одещини та Республіки Молдова на шляху до європейської інтеграції, дорожня карта створення Єврорегіону “Буджак”, використання платформи GIZ для підготовки грантових проектів, крафтове виробництво вина, розвиток туризму і сталий розвиток, суміжних територій на кордоні України й Молдови.

Це унікальна ініціатива, бо це вперше, коли на місцевому ріні люди згуртувались, щоб і українська і молдавська сторона зайнялись розвитком своїх територій. Головне що це бачення спрямоване на наше майбутнє, а саме інтеграцію в Європейський Союз”, – поділився враженням В’ячеслав Рябчинський,директор Агенції міжетнічних відносин Республіка Молдова.

“Я вдруге беру участь в такому форматі, але вперше в селі Лісне. Дуже цікаво було простежити досвід Румунії, цікаві справи для сталого розвитку України і щоб ми могли перейняти в Румунії позитивний досвід”, – розповів Валеріу Ківерь, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні

Одним з найцікавіших проєктів, презентованих під час конференції, стало відновлення садиби Стурдзе, історичного спадку села Старий Мозир, це стара назва села Лісне, яке входить до складу Бородінської громади. Цей проект настільки зацікавив міжнародний партнерів, що вони збираються виділити кошти на відновлення цієї унікальної спадщини, важлвої як для України, так і для Молдови.

“Я вражена, це надзвичайна ініціатива, яка допомагатиме громаді та регіону. Мало хто з людей, мабуть п’ять на сто, які рухають справи для благополуччя громади. Серед них команда Бессарабського хабу і голова громади, пан Кюссе. І вони заслуговують не лише вітання, визнання, – я повертаючись додому, буду думати, що і ми дуже багато можемо  навчитись хороших практик від вас”, – поділилась з кореспонденотм СИЛИ ГРОМАД Моніка Діну, експртка з підгтовки проєктів ЄЄ (Румунія).

Оксана ЧерноваТреба відзначити велику практичну роботу науковців. Незмінним партнером  Бессарабського технохабу є  Одеського національного технологічного університет, який презентує громада свої нові проекти. До співпраці долучилась і Агенція розвитку Одеської області, представниця депутатського корпусу Одеської обласної ради Алла Стоянова.

“Бессарабський технологічний хаб на сьогодні вже на регіональному рівні є такою платформою, яка об’єднує на територіальному, регіональносу рівні Україну, Молдову, Румунію. Це обмін співпрацею, досвідом, проєктами, шляхами реалізації, навіть помилками. І тут працює дуже сильна команда, яка  має на меті добробут своїх громадян, мешканців, і це дуже зворушливо. Якщо ми говоримо про аграрний сектор, то і нам є чим пишатись, і в Молдови маємо що запозичити. Ми обмінюємось, звичайно, культурами, які ми вирощуємо, які є посухостійкими, смачними як наприклад, молдовський виноград, тому тут всі ці ніші, в які ми маємо еволюціонувати й заходити, в нас дуже потужні зміни клімату відбуваються. Тому нам треба шукати вологозберігаючі технології, інші культури, які зможут адаптуватися до цих умов. У зв’язку з тим, що ми стали на шлях країни з доданою вартістю, і сьогодні ми будуємо переробку, ми можемо обмінятися потужним досвідом саме перероблення цієї продукції,  продуктами харчування тощо. І можемо об’єднувати свої зусилля і виходити на європейські ринки наприклад”, – каже Алла Стоянова.

З вітальним словом виступили примари молдавських сіл, які межують з Україною. Голова села Копчак Штефан-Водського району, пан Василь Цинцар, звертаючись зі сцени, ледь стримував емоції, коли згадав, якою ціною зараз незламні воїни виборюють українську Свободу.

Засновник Центру етно-еко-культури “Фрумушика-нова” Олександр Паларієв на завершення заходу подякував молдавській делегації за допомогу, людяність і чуйність, яку проявив молдавський народ до порятунку родин з дітьми, які тікали з зони військових дій…

Бессарабський технологічний хаб став майданчиком не лише обміну досвідом, побудови партнерства для  досягнення європейських стандартів життя в Україні. Бо поки триває війна, не можна гаяти часу, чекати, потрібні спільні справи, інвестиції і проекти.

Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *