Бородінська громада звернулася до Кабміну через тіньове використання земель з боку Міноборони

Землі Тарутинського полігону, що знаходяться на території Бородінської громади Болградського району на Одещині, використовуються непрозоро і несправедливо. Резонансну тему з року в рік порушує місцева влада, – проте “достукатись” до центральної влади не може. Тому на останній сесії Бородінської селищної ради депутати підтримали текст звернення до Кабінету Міністрів України щодо раціонального використання сільськогосподарських земель державної власності. 

Про це СИЛІ ГРОМАД повідомив голова Бородінської громади Іван КЮССЕ.

За його словами, місцева влада щороку спостерігає, як земля на її території обробляється фермерами, згідно договорів на сумісну діяльність, – проте прибутку від такої діяльності громада не отримує.

“Ми звернулися з пропозицією, щоб усі земельні ділянки виставити на прозорий аукціон, відкриті торги. Якщо це відбудеться, ми готові 70% коштів повернути Міноборони, тому що розуміємо, що військовим потрібні гроші. Але це був би законний механізм, який ми вже стільки років вимагаємо від влади”, – зазначив Іван КЮССЕ.

Як йдеться у зверненні, земельні ділянки, на площі понад 10 тисяч гектарів, використовую Білгород-Дністровська КЕЧ “Комунально-експлуатаційна частина) Міністерства оборони України. Куди йдуть кошти за оренду землі, якщо їх не отримує громада, невідомо. Адже Міністерство оборони займається військами, а не вирощуванням сільськогосподарської продукції, наголошує Іван Георгійович.

Але на ділі, все навпаки: з року в рік на землях полігону, віднесених до меж Бородінської громади, вирощують збіжжя і зароблять сторонні фермери, від діяльності яких бюджет громади не отримує жодної гривні.

Зауважимо: площа всього Тарутинського полігону налічує 24 тисячі гектарів, з яких половина – орні землі. В 2003—2005 роках місцева влада неодноразово зверталася до Президента, Кабінету Міністрів і Верховної Ради України з проханням розв’язати проблему подальшого використання земель. Отримана відповідь засвідчила, що право відповідної військової частини на користування землею може бути припинено «у разі добровільної відмови на право постійного користування» або «розформування військової частини з подальшою передачею цих земель у землі запасу». Тож військова частина 55465 (А-1366), яка займалася обслуговуванням і забезпеченням бойового навчання військ на полігоні, була розформована ще в 2004 році згідно з директивою того ж Міністерства оборони.

Відтоді територія Тарутинського полігона, його інфраструктура практично знищуються. На цій території були штаб, плац, казарми, складські приміщення. Нині збереглися тільки залишки колишніх військторгу й санчастини. Більше жодного приміщення, придатного для господарської діяльності, тут просто немає.

Проте, після численних перипетій, в тому числі й судових, Господарський суд повернув у власність Міноборони майже 9 тисяч гектарів землі.

А з місцевими фермерськими господарствами було укладено нові угоди про спільне використання земель — уже з Міноборони.

 

 

One thought on “Бородінська громада звернулася до Кабміну через тіньове використання земель з боку Міноборони

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *