Приклад відкритості й комунікації: мер Арцизу публічно радиться з жителями щодо бюджетних витрат

“Продовжуємо знайомити вас з бюджетом нашої громади та пропонуємо взяти участь у невеликому фінансовому інтерактиві” – починає свій новий допис на фейсбуці голова Арцизької громади з Одещини Сергій Парпуланський. Лідер громади започаткував нову практику відкритості й прозорості місцевої влади. А тому публікує для обговорення варіанти витрат коштів платнирків податків і закликає висловити людей свої думки стосовно кожної пропозиції.
Кожного місяця наша громада отримує певний ресурс, який може бути направлений на підтримку та покращення нашого спільного життя, підтримку військових, розвиток критичної інфраструктури тощо. Тож, уявіть, що ви – депутат міської ради й можете віддати свій голос за перерозподіл цих коштів. В цьому місяці наш бюджет поповнився на 1 млн грн. На що б ви витратили ці кошти?”, – питає своїх підписників мер Арцизу і додає одні з найбільш критичних потреб громади на поточний місяць.
Серед них – співфінансування 8 млн грн на будівництво навчального корпусу ліцею №5, реконструкція очисних каналізаційних споруд м.Арциз, – поряд пояснення, що якщо громада “не збере кошти, доведеться відмовитися від проєктів, а за кошти місцевого бюджету ми ніколи це зробити не зможемо”.
Пропонують виділити 5 млн грн субвенції військовим частинам на придбання дронів, 3 млн грн – співфінансування аварійного ремонту ділянки дороги між с. Теплиця та с. Нова Іванівка, 8 млн грн на забезпечення паливом закладів освіти, 2,1 млн грн – дофінансування шкільного харчування тощо.
Такі публікації отримують жваве обговорення на сторінці мера. Люди радяться, куди краще вкласти кошти: чи на розвиток громади, чи допомогти військовим.
“Тут спробуй знайти приоритет..”, “Усунення всіх ям та вирівнювання дорожнього полотна”, “Я не з Вашої громади, але мене приємно дивує відкритість і спілкування з людьми“, – такі відгуки можна прочитати в коментарях під постом Сергія Парпуланського.
Варто додати, що ініціатива прозорого обговорення усіх видатків бюджету з населенням, – скоріше, рідкість для громад Одещини. Тим часом такі методи обговропення важливих процесів і проектів могли б усунути велику кількість конфліктів всередині громад ще до їх виникнення.
Тож Арцизька громада у цьому плані – приклад для наслідування, відкритості, якісної комунікації зі своїми громадянами.
Авторка – Оксана Піднебесна 

One thought on “Приклад відкритості й комунікації: мер Арцизу публічно радиться з жителями щодо бюджетних витрат

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *