Смердів десять років: у центрі Затишшя врятували засмічену водойму

У селищі Затишшя, що є адмінцентром громади у Роздільнянському районі на Одещині, місцева влада очистила водойму в центрі. І тим самим запобігли екологічній катастрофі.

Про це розповіли на офіційному сайті Затишанської громади.

Тривалий час місцеві жителі скаржились на неприємний запах від ставка. Через це поблизу водойми неможливо було довго перебувати. Особливо складною ставала ситуація у теплу погоду, ситуація повторюваласьз року в рік. Місцева влада навіть намагалася запускати у ставок спеціальні бактерії, які “поїдали” б погані мікроорганізми. Але такі заходи – тимчасові, тому довелося приймати більш серйозні рішення.

Спочатку акваторію водойми дослідили екологи. Методом буріння вони відібрали зразки грунту. Також було відправлено на аналіз воду зі ставка і спеціалісти визнали її небезпечною для людей та рекомендували негайно спустити. До того ж, виявилося, що найглибше місце на ставку становило тільки 72 сантиметри, а відходи, які накопичилися на дні, займали 1 метр 24 см.

У 2017 році першим кроком у порятунку водойми стало виготовлення паспорта і початок процедури взяття даної гідротехнічної споруди на баланс селищної ради. Все це тривало більше року, тож лише у 2019-му було замовлено проект щодо відновлення гідрологічного режиму ставка і капітального ремонту греблі. Тільки після довгоочікуваних узгоджень у відповідних службах, у 2021 році розпочалися роботи.

«Відтоді минуло три роки. За цей час було багато перепон, у тому числі й введення воєнного стану та обмеження видатків з місцевого бюджету. Але нам вдалося подолати всі труднощі та зробити все можливе, щоб не допустити екологічної катастрофи посеред селища Затишшя, зберегти греблю та сам ставок”, –  – розповів Затишанський голова Геннадій Топольницький.

На даному етапі виконано всі заплановані проектом заходи, пояснює лідер громади. Тепер чекають настання миру, щоб зайнятись благоустроєм території ставка.

Зокрема, планують облаштувати сучасну набережну зі сторони вулиці Михайлівської, реконструювати пішохідний міст, обладнати пляж, провести озеленення території тощо.

“Усі ці роботи зараз не на часі. Основне невідкладне завдання – врятувати ставок і не допустити екологічної катастрофи – ми виконали. А решта почекає до мирних днів», – резюмує пан Геннадій.  

ЗатишшяЗатишшяЗатишшяЗатишшя

2 thoughts on “Смердів десять років: у центрі Затишшя врятували засмічену водойму

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *