Найголовніше – життя: волонтери з Одеси встановлюють у Сумах мобільні укриття. ВІДЕО

Місто Суми – обласний центр на сході України, столиця регіону, який зараз став більше потерпати від російських обстрілів. До кордону з ворогом звідси тільки 28 кілометрів. У Сумах нерідко можна побачити сліди руйнувань, під якими загинули люди. І поки міська влада допомагає постраждалим оговтатись та відновити житло – на допомогу прибули доброчинці з Одеси. Благодйний фонд “Рада міст”, куди входять підприємці з різних куточків України, спільно з Міжнародним фондом “NOVA UKRAІNE”  доставили сюди мобільні укриття.
Разом з волонтерами на місці побувала СИЛА ГРОМАД.
СумиПоки військові прогнозують наступ росіян, вони вже тим часом поливають зі смертельної зброї прикордонні громади Сумської області. Не полишають у спокої у самих сумчан, запускають шахеди й ракети на мирні будинки громадян.
“Ворог активізувався, ворог стягує різні сили по кордону, всі мешканці це відчули ,і з 6 березня місто Суми вже в переліку територій ймовірних бойовий дій”, – длиться керівник Сумської міської військової адміністрації Олексій Дрозденко. 
Для встановлення мобільних укриттів волонтери з Одеси обрали Суми, бо це прифронтове місто.
Бетонні споруди встановлюють на зупинках громадського транспорту, на автовокзалах, поблизу супермаркетів, де скучення людей найбільше.
Суми“Це ізраїльський досвід. Як ви знаєте, 90 відсотків людей отримубть поранення саме від уламків. Звісно, від прямого удару така споруда не захистить, але коли десь поруч прилетить, це може врятувати і життя, і здоров’я” – каже Борис ЕМЕЛЬДЕШ, голова БФ “Рада міст”, президент Асоціації малого бізнесу Одеької області.
Споруда надійна й міцна, всередині робочі монтують освітлення. Місцеві такій новинці дивуються, кажуть поруч є укриття в дитсадку – та от чи встигнеш добігти?
Пані Надія до Сум перебралася з села Білопілля, яке рашисти бомблять з особливою завзятістю. Це за 45 кілометрів від міста. Каже: тікали з-під обстрілів цілою родиною.
СумиСтоять наші оселі, а ми – хто де. Вчора їздила, одною рукою сапаю, а нагору дивлюся, щоб не летіли (снаряди – Авт.) Бо нас стільки вже обтріляли, вікна били вже тричі, то тікали, не знали чи зберем… Всі росіяни винні що з нами так. Хто може радується, хто не радується. А може кому й соромно. Вони рахують, що вони повинні всім світом, а не знають, що кожен хоче по-своєму жити. Якщо до тебе в дім прийдуть і скажуть: живи отак, по-нашому, тобі ж не сподобається. Це ми вирішуєм в Україні як нам жить. А не щоб нам хтось прийшов і указував, як не гарно, якісь недоліки. Нам самим їх виправлять, а не якийсь… дядя!”, – розмірковує пані Надія.
Всього у місті Суми зараз проживає 270 тисяч мешканців з яких 30 тисяч – це вимушені переселенці. Усіх зустрічають у гуманітарному штабі, надають все необхідне: тепло, спальне місце, харчі, оформляють фінансову допомогу.
Люди розгублені, старі, хворі, лишили будинки й городи, не знають що чекатиме їх далі.
Багато хто лишається тут, сподіваючись перечекати до кращих часів. 
Суми“Завдяки міжнародному фонду “NOVA UKRAІNE” ми встановили вже двадцять укриттів на Донеччині, Херсонщині, тепер у Сумах. На черзі Дружківка, Краматорськ і Слов’янськ” , – поділився Борис Емельдеш.
“Саме невеликі компактні укриття, вони над-актуальні в місцях скупчення. Бо є мінімальний час на реакцію після сигналу тривоги.  І ми вдячні всім небайдужим людям, волонтерським організаціям, благодійним фондам, “Нова Юкрейн”, “Раді міст” всім іншим, хто рятує життя, – підкреслює Віталій Дейниченко, начальник управління муніципальної безпеки Сумської міської ради.

Через близькість до російського кордону балістичні ракети сюди долітають не за 3-4 хвилини як в Одесі, а за 30 секунд. Тому швидкість реакції на сигнал повітряної тривоги тут визначальний.

Зберегти життя можна сховавшись принаймні в будинку. Якщо ви на вулиці і почалася тривога – миттєво шукайте безпечне місце.

 

Оксана Піднебесна, Зоя Бродська із Сум, для СИЛИ ГРОМАД

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *