Децентралізація: Кілійська ОТГ “бідних родичів” не чекає

З нового року до Кілійської територіальної громади перейшов цілий ряд функцій, які раніше виконували районна рада, райдержадміністрація, Кілійська міська, Шевченківська та Лісківська сільські ради. Це надзвичайно великий обсяг повноважень і відповідно – значний обсяг роботи.

Тому в Кілійській об’єднаній громаді заздалегідь розмірковували над створенням структур, які в подальшому зможуть ефективно виконувати доручену їм роботу.  Апарат Кілійської міської ради на кінець минулого року вже нараховував більше 60-ти осіб, а від початку 2019 року було залучено ще близько 20 фахівців. На сьогодні  місцева рада налічує понад сотню працівників. Водночас в райдержадміністрації і в районній раді вже відбулося скорочення чисельності кадрів у зв’язку зі зменшенням їх повноважень.

Однак процес децентралізації на Кілійщині триває. Свою майбутню долю мають вирішувати громади сіл, які не входять до складу ні Кілійської, ані Вилківської ОТГ. Кілійський міський голова Павло Бойченко, оцінюючи фінансову спроможність, кадровий та організаційний потенціал Кілійської ОТГ у складі Кілії, Шевченкове та Лісків називає її спроможною громадою.

«Приєднання до нашої громади деяких сіл з тих, що лишилися, обійдеться бюджету в два-три мільйони гривень за кожне село. Тому що сільські бюджети на сьогоднішній день не спроможні профінансувати навіть утримання своїх шкіл, дитячих садків, ФАПів і таке інше. У разі приєднання цих сіл до Кілійської ОТГ ми із свого бюджету будемо зобов’язані виділяти кошти на утримання цих закладів, а це близько п’ятнадцяти мільйонів гривень. Це на мій погляд, не є справедливим по відношенню до наших підприємців, які чесно і сповна сплачують податки, – впевнений керівник громади.

Кілійський сільський голова переконаний, що в кожному селі є невикористаний резерв для поповнення бюджету –  земля. Саме в земельних відносинах необхідно наводити лад.

Я відповідально заявляю: у кожному населеному пункті майже вдвічі можливо збільшити надходження до бюджету за рахунок земельного податку. Скажу відверто – нам нелегко було досягти фінансової спроможності. Для цього ми мали поламати систему приховування податків у сфері землекористування, що складалася десятиріччями. Ця робота вимагала непопулярних рішень. Ані підприємці, ані землекористувачі, які працюють на території Кілії, Лісків, Шевченкового, не виявляли бажання чесно платити податки, адже до цього вони роками сплачували у бюджет у рази менші суми за ті самі землі. Ми пережили акції протесту, мітинги. Нас називали рейдерами, загарбниками? Минулося! І сьогодні ми маємо такий міський бюджет, який дозволяє нам не тільки утримувати соціальну сферу, але й виділяти немалі кошти на інфраструктурний розвиток наших територій. Я звертаюся до керівників сільських громад, які мають намір увійти до складу Кілійської ОТГ: наведіть лад з земельним податком, примусьте всіх користувачів землі чесно і законно сплачувати за землю. У вас для цього є наступний бюджетний рік. І лише після цього ми з вами сядемо за стіл перемовин обговорювати умови приєднання до Кілійської ОТГ. Хочу запевнити всіх, що осторонь ми не стоятимемо”, – зауважив Кілійський міський голова.

У якості прикладу очільник громади наводить Кілійську районну лікарню, якою користуються всі мешканці району.

«Кілійська ОТГ бере на себе зобов’язання виділити 5-6 мільйонів на те, щоб у лікарні обладнати прийомне відділення сучасним обладнанням. Не вистачає на заробітну платню медичному техперсоналу 5 мільйонів – ми зі свого бюджету виділяємо кошти. А обслуговують ці медпрацівники мешканців всього району. Подібна ситуація і в сфері сімейної медицини. Ми завжди готові надати допомогу, але хочемо бачити, що і з іншої сторони робляться зусилля увійти до об’єднаної громади не бідним родичем, а повноправним партнером», – наголосив Павло Бойченко.

Автор – Ганна СОКІЛ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *