Медики Одеси скаржаться, що не отримують “ковідних виплат”. ВІДЕО

Без обіцяних “ковідних” виплат та відшкодувань за хворобу. Медпрацівники Одеського обласного клінічного медичного центру скаржаться на відсутність виплат за ризик у роботі з коронавірусними хворими. Йдеться про 300% до зарплати. У департаменті охорони здоров’я звинувачують адміністрацію лікарні, а ті ж кивають на розрахунки Національної служби здоров’я.

Про це йдеться в сюжеті “5 Каналу”.

Медпрацівники Одеського обласного клінічного медичного центру, більш відомого як “лікарня водників”, скаржаться на відсутність виплат за ризик в роботі з хворими, які хворіють COVID – 19.

Як розповіла журналістам медсестра Марина Смелаш, Впродовж декількох місяців їй, як і іншим співробітникам лікарні, не виплачують “ковідні виплати”. Більше того, на даний момент вона сама хворіє на коронавірус, проте обіцяної страхової компенсації їй не виплатили.

“Почали скорочувати коронавірусні виплати. У липні було 200% від обіцяних 300%, а в серпні і вересні – по 50% від обіцяних 300%. Адміністрація лікарні говорить, що це недофінансування НСЗУ, що вони вимушені вибирати між зарплатами, нашими виплатами аж до харчування пацієнтів або фінансування кисню, тому на зарплати співробітників не вистачає”, – поділилась Марина Смелаш.

У свою чергу, в департаменті охорони здоров’я звинувачують керівництво медустанови. Там вважають, що в лікарні бракувало устаткування, а медперсонал не був як слід зареєстрований в системі.

“Це не НСЗУ недоплатили. Неправильно введені дані, невідповідність лікарні вимогами НСЗУ стала причиною недофінансування. Кошти усім будуть відшкодовані. Вони виправили свої помилки, докупили ще 1 електрогенератор, тому кошти будуть відшкодовані”, – відзначила директор департаменту охорони здоров’я Одеської ОДА Наталія Одарій-Захар’єва.

Своєю чергою, керівництво лікарні таку версію заперечує. У медустанові стверджують, що з 200 працівників виплати отримали 190 лікарів і медсестер – усі, хто працює в ковідних відділеннях. Щоправда надбавка була меншою, ніж раніше.

“Це було 50%, у нас завантаженість на ліжках, 150 ліжок було 8 чоловік, тому НСЗУ сплатило нам по кількості хворих, ми відчули, що гроші йдуть за пацієнтом, і нам було виплачена сума як за 8 хворих, потім 22”, – підсумував генеральний директор Одеського обласного клінічного медичного центру Вадим Шухтін.

Який відсоток “ковідних” виплат отримають цього місяця, в адміністрації медустанови не загадують. Починаючи з середини вересня пацієнтів значно більше, а медперсоналу бракує: потрібні понад 20 лікарів і медсестер. Ті ж, хто працюють в ковідних реанімаціях, ризикують здоров’ям і не знають, чи відшкодують їм зняті податки із зарплати і чи виплатять “ковідну” надбавку.

ВІДЕО – 5 канал:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *