Затверджені ветеранам виплати до 5 травня не відповідають законам, а Уряд переклав відповідальність на громади – АМУ

8 квітня Уряд затвердив постанову №325 «Деякі питання виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань». Постановою затверджено Порядок використання коштів державного бюджету, передбачених для виплати щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань, та суми зазначених виплат. 
Про це повідомляють в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.
Разова грошова допомога до 5 травня у 2021 році виплачується в таких розмірах:
► особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:
  • I групи — 4 421 гривня;
  • II групи — 3 906 гривень;
  • III групи — 3 391 гривня;
► учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням конце%Dтраційних таборів, гетто, інших місць прим%8сового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків, — 1 491 гривня;
►особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 4 421 гривня;
► членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, — 966 гривень;
► учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, яких було насильно вивезено на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 612 гривень.
В Асоціації міст стурбовані таким рішенням Уряду, оскільки затверджений розмір грошової допомоги суперечить нормам Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Так, відповідно до рішення Конституційного суду України від 27.02.2020 № 3-р/2020 допомога до 5 травня починаючи з 2020 року повинна була виплачуватись у сумі, яка передбачена Законом, а не підзаконним актом.
У зв’язку з прийняттям Уряду незаконної постанови, органи місцевого самоврядування знову отримають безліч судових звернень від ветеранів війни.
В АМУ нагадують, що в лютому 2021 року Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо вирішення проблем судових позовів ветеранів війни до органів місцевого самоврядування з питань виплат грошової допомоги до 5 травня. Так, відповідно до рішення Конституційного Суду України від 27.02.2020 № 3-р/2020 та зразкового рішення Верховного Суду України від 29.09.2020 у справі № 440/2722/20 ветерани війни подають до суду до міських органів соцзахисту з вимогою виплатити державну грошову допомогу до 5 травня в розмірах, встановлених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
Органи місцевого самоврядування програють зазначені судові спори та зобов’язані сплатити до державного бюджету (спеціальний фонд) виконавчий збір та інші судові витрати. Вартість однієї такої справи у зв’язку з бездіяльністю держави для органів місцевого самоврядування становить приблизно 26 тис. гривень. За даними Мінсоцполітики у 2020 році 1 млн громадян отримали щорічну разову грошову допомогу до 5 травня. Тобто, якщо всі отримувачі допомоги подадуть до суду, то витрати з місцевих бюджетів становитимуть 26 млрд гривень.
Окрім того, додають в організації, оскільки органи місцевого самоврядування не мають законної можливості виконати рішення суду (сплатити з держбюджету необхідну суму державної допомоги), то органи казначейства блокують їм рахунки. Зазначене призводить до критичної ситуації в громадах та унеможливлює здійснення видатків по незахищеним платежам, серед яких пільгові перевезення громадян, капітальні ремонти житла осіб з інвалідністю внаслідок війни, оплата послуг з професійної адаптації ветеранів війни та інші нагальні потреби.

Тому АМУ у листі до Прем’єр-міністра визначила конкретні кроки, направлені на вирішення вищезазначеної проблеми, а саме:

► Виділення з державного бюджету необхідних коштів для виплати недоплачених у 2020 році сум разової грошової допомоги до 5 травня.
► Виплати у 2021 році таких допомог у визначеній Законом в сумі.
► Забезпечення виконання рішень суду за державними програмами за рахунок коштів Державного бюджету України, зокрема сплати виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та на правничу допомогу.
► Звільнення органів місцевого самоврядування у справах, пов’язаних із виконанням завдань у сфері соціального захисту населення, від сплати виконавчого збору та судового збору.
На думку АМУ, центральні органи виконавчої влади самоусунулись від вирішення проблем ветеранів війни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *