“Пан Борщ”: на фестивалі в Куяльницькій громаді представили 15 рецептів борщу

26 вересня в Куяльницькій громаді Подільського району Одещини відбувся масштабний благодійний фестиваль «Пан Борщ».Центральний стадіон с. Коси гомонів немов великий ярмарок: пахло свіжим хлібом, домашніми смаколиками, а над усім цим витав неповторний аромат українського борщу. Фестиваль борщу, що вже став доброю традицією для громади, цього року зібрав ще більше учасників та гостей. Тут було все : і яскрава дефіляда борщів, і концертна програма, і дитячі розваги і, що найважливіше, благодійна мета. Адже захід підготували до Дня захисників і захисниць України та до Дня українського козацтва. Яскраві локації розкинулися у долині знаменитого косівського ставка, ваблячи гостей духмяними ароматами, різноманіттям страв та багатим крамом місцевих майстринь і майстрів.

У селі Коси Куяльницької громади 26 вересня відбувся благодійний фестиваль «Пан Борщ». На ньому було представлено 15 унікальних рецептів борщу: з рибою, вишнями, грушами, галушками, яблуками.

Гості змогли не тільки посмакувати українські страви, а й взяти участь у майстер-класах та іграх. Фестиваль зібрав 205 577 грн на підтримку Збройних сил України. А родзинкою фестивалю став борщ від голови Куяльницької громади Сергія Паламарчука.

Святковий настрій підтримували виступи найкращих творчих колективів та музичних гуртів Центру культури та дозвілля Куяльницької сільської ради, які зробили захід ще більш запальним і незабутнім. Величезний казан борщу, що став не лише символом гостинності, а й об’єктом масових фотосесій, став головною атракцією фестивалю.

Благодійна концертна програма, створена силами працівників культури та колективів громади, не залишила байдужим жодного глядача. Талановиті діти і дорослі подарували присутнім запал стійкості, єдності та непохитної віри у Перемогу.

Цей фестиваль став яскравим прикладом того, як культурні традиції можуть бути збережені та пристосовані до сьогодення.

Чого тут тільки не було! Мальовничі пряники з емблемою фестивалю, апетитні хлібини, домашня ковбаса, рибна юшка, справжня національна страва народів Центральної Азії – плов, українські вареники з усілякою начинкою, м’ясні рулети, вертути, рогалики, шашлики та багато іншої смакоти.

Особливе місце на святкуванні було відведено стравам Куяльницької громади, які увійшли до об’єктів нематеріальної культурної спадщини, – борщ, голубці і мамалига. Кожна громада приготувала ці страви на свій смак і за своїми традиційними рецептами.

Фестиваль «Пан Борщ», борщ

Лише борщу було запропоновано гостям п’ятнадцять унікальних рецептів: борщ зі смаженою рибою, борщ по-селянськи, борщ на свинячих реберцях, Куяльницький борщ з вишнями, борщ із сушеними грушами, борщ сметанковий, Полтавський борщ з галушками, борщ на свинячих реберцях із червоним солодким перцем та ароматною петрушкою, червоний борщ на ребрах з чорносливом, білий борщ, традиційний український борщ на реберцях із солодким перцем, борщ зі смаженими затертими шкварками, борщ з яблуками по-фонтанськи, борщ з квасолею, червоний борщ з буряком на свинячих реберцях.

Джерело – Подільська РДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *