Весняні заморозки в Одеській області значно знизили врожайність кісточкових культур – черешні, вишні та абрикосів. У деяких районах втрати можуть сягнути 100%, загалом очікується зменшення врожаю на 50%.
Про це пише видання «Новини.LIVE».
«Приблизно збережено врожаю до 70–80%, залежно від культури та сорту, тому що багато садівників переорієнтувалися на нові сорти з пізнішими термінами квітування. Вони цвіли вже у сприятливішу погоду», – розповіла професорка кафедри садівництва, виноградарства, біології та хімії Одеського державного аграрного університету Ірина Іщенко.
Насіннєві культури, такі як яблука, груші та айва, постраждали менше. Температурні коливання можуть позначитися і на солодкості плодів.
Наразі на одеських ринках вже активно продають суницю й черешню. Очікується, що за тиждень-два з’являться вишні та абрикоси. Водночас ціни на фрукти можуть зрости.
«Ціна буде доволі висока через додаткові витрати на захист і підживлення рослин, бо вони були в стресі. Також сприяла подорожчанню погода, яка створила умови для розвитку хвороб, а засоби захисту нині коштують дорого», – наголосила Ірина Іщенко.