Біляївський “Музей чистої води” презентував нову експозицію

Напередодні Дня міста у Біляївці у “Музеї чистої води” відкрили ще одну виставкову залу. Вона знайомить відвідувачів з декоративно-прикладним мистецтвом і містить експонати, яким від 60-80 та більше років, і які мають особливі історії. В день відкриття відбулась також презентація двох ексклюзивних книг-фотоальбомів “Біляївка” та “Люди”, які створили жителі міста.

Про це розповідає “Біляївка. Сіті”.

За словами директорки та екскурсоводки музею Людмили Горлевої, у музеї вже функціонує зала “Українська світлиця”, там зібрали багато цікавих речей. Але за останні пів року мешканці подарували музею ще 25 різних експонатів, тому і вирішили зробити окрему залу, щоб розмістити в ній елементи саме декоративно-прикладного мистецтва. Це ті предмети, якими наші батьки, бабусі-діди-прадіди прикрашали домівки, які дарували і використовували в обрядах, які намагалися усіляко оздобити і користуватись у побуті.

 

Мова про домотканні речі (доріжки, налавники, килими), вишиті рушники, одяг, хустини, художньо оздоблений посуд, меблі, декор тощо.

Працівники КП “Спутник” зробили у старій залі, яка до цього не використовувалась, косметичний ремонт, і разом з працівниками музею облаштували експонатами нову залу. На відкриття зали завітали гості, представники місцевої влади та дарувальники музею.

Про один з експонатів музею розповіла його дарувальниця – Галина Голоданюк. Це скатертина, яку більше 80 років тому вишила її бабуся. Ця річ має особливу історію, адже початок взяла у трагічний воєнний період, але була натхненна і створена у коханні. Скатертина десятиліттями зберігалась у батьківському домі, нею прикрашали святковий стіл. Тепер вона продовжуватиме свою історію вже у музеї.

Віктор Корепанов, зберігач фондів музею, презентував присутнім створений ним фотоальбом “Люди”. Він розповідає у фото і підписах про працівників станції “Дністер” різних періодів, починаючи від її перших керівників, адміністрації до простих робітників, які працювали у цехах. Також є фото, які свідчать про спортивне, культурне та суспільне життя станції в різні періоди.

Задум альбому, за словами Віктора Корепанова, це вдячність всім тим людям, працівникам станції, які були важливою частиною мастшабного підприємства.

Родина Махно подарувала музею старовинну скриню. Вона пов’язана з Біляївкою, адже знаходилась у старій біляївській хаті на Зеленому хуторі. Новим власникам вона була непотрібна. Тож родина, побачивши її, придбала. Спочатку планували залишити, зробили невелику реконструкцію, а потім вирішили передати до музею.

Під час відкриття нової зали свій фотоальбом-книгу презентував біляївець Володимир Красіков. Чоловік захоплюється старими фото, тривалий час збирав їх. Так виникла ідея відцифрувати їх і об’єднати в один альбом. В ньому – старі і добре знайомі обличчя міста, краєвиди Біляївки, які пам’ятає лише невелика частина жителів. Один з цих альбомів знаходитиметься в музеї.

Біляївська міська рада зі свого боку, бажаючи віддячити дарувальникам музею, вручила їм подяки. Голова громади Михайло Бухтіяров подякував за роботу працівникам музею і висловив сподівання, що зали поповнювтимуться ще десятками експонатів, які матимуть для мешканців історичне значення і особливу пам’ять.

Музей продовжує працювати і запрошує на екскурсії туристичні групи, шкільні класи та колективи.

Фото Біляївка.City

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *