Чому після удару російських військ по Сергіївці постраждалим досі не відновили житло? ВІДЕО

Більше двох років минуло після страшної трагедії, яка одночасно обірвала життя багатьох людей… 1 липня 2022 року армія РФ завдала нищівного удару по Одеській області, зруйнувавши цілий під’їзд багатоповерхівки у курортному селищі Сергіївка. Під час ракетного обстрілу загинули 18 жителів, 48 людей отримали важкі травми й поранення. До подолання наслідків трагедії одразу долучилась влада Одеської області та керівництво сусідніх громад, виділивши кошти для постраждалих. Проте повернутись до своїх квартир люди не можуть досі: через затягування ходу робіт, а тепер ще й через протистояння всередині місцевої влади. Та справжнім резонансом стали виявлені навесні 2024 року порушення під час відбудови будинку, на відновлення якого  було виділено 22,5 млн гривень. Тепер  можливим розкраданням коштів, виділених на реконструкцію будинку, вже зацікавились і правоохоронці. 

Перипетії навколо відбудови в Сергіївці прослідкувала СИЛА ГРОМАД.

Зниклі пожертви 

Сергіївка У Сергіївській громаді – розкол всередині місцевої влади. Так, 9 квітня 2024 року сесія вчергове не відбулась, бо депутати відмовились зареєструватись на неї, – допоки, кажуть, голова Анатолій Чередніченко публічно не пояснить, що відбувається з резонансними кримінальними справами стосовно фактів розкрадання грошей з бюджету. Спілкуємось з жителями на сходах, вони досить емоційні:

 «Я мешканець села Вільне, він обіцяв нам, що буде приїздить, зустрічі з виборцями буде робить, ні однієї зустрічі. Клуб валиться, в селі нічого не робиться!», – обурюється інший житель громади.

Через внутрішні протистояння депутатів з керівництвом ради у Сергіївській громаді не буор прийнято бюджет… на 2024 рік. Всередині весни, у квітні, – зарплат у комунальників немає. Все через те, що частина депутатів бойкотують  проведення сесій. Тому всі видатки в громаді заблоковані, – обурюється пані Світлана, яка керує прибиральниками в Сергіївці. (Щоправда, одразу після квітневої сесії зарплатню комунальникам за попередній місяць таки нарахували).

У нас вісім сіл, це ОТГ, щоб ви розуміли, що це не все. У нас робітники на цвинтарях, в селах озеленювачі, і в нас є в Сергіївці.  На сьогодні оці люди зарплату не отримують, бо в нас не приймають бюджет. Ми отримали з дотації січень, лютий.   А хто ви, скажіть? Я майстер благоустрою! Перепелиця Світлана Сергіївна, найголовніший корупціонер в Сергіївці, щоб ви знали. Тому що на базарі сказала всю правду! Прийдете подивитесь, як я живу. І  ми ще лишаємось поганими!», – каже Світлана Перепелиця, майстер з благоустрою Сергіївської селищної ради.

Про корупцію у Сергіївці не говорить хіба що лінивий. А тепер у справи місцевої влади втрутились і правоохоронці. 

Зокрема вони займаються розтратою коштів, виділених на відновлення зруйнованого російською ракетою будинку: трагедія, яка сталася ще 1 липня 2022 року, – проте, висотка й досі не відновлена. І це попри те, що  гроші з державного та обласного бюджетів виділялися чималі, більше 22 мільйонів.

До того ж Сергіївці одразу після трагедії допомагали коштами сусіди: громади з Білгород-Дністровського району та інших куточків Одещини відгукнулися на біду і, як вказало нам джерело з Одеської ОД(В)А, перерахували зі своїх бюджетів 6,5 мільйонів  гривень, по суті, відірвавши їх від потреб своїх жителів. 

Допомагали потерпілим і різні фонди,  та зрушень у відбудові зруйнованого житла за два роки майже не відбулося. У 2023 тодішній голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко, приїхавши до Сергіївки, був обурений ходом робіт.

«Кошти отримано ще 31 жовтня! Але те, що я побачив – не вкладається ні в які рамки мого розуміння. За увесь період – рівень та об’єм виконаних робіт критично низький, а їх якість мене повністю не задовольняє!”,- заявив 23 березня 2023 року МарченкоЧому ж панує такий безлад на будівельному майданчику, а на робочих місцях відсутні будівельники? Та й взагалі чому виконано настільки мізерний об’єм робіт? Про терміни проведення та завершення робіт у відповідь незрозуміла маячня»

МарченкоВ той день Марченко зобов’язав районну владу розбити виїзний штаб у дворі будинку і ретельно слідкувати за перебігом робіт. 

У тому ж 2023 вже новий очільник Одеської ОДА Олег Кіпер зустрівся з постраждалими, доручив провести перевірку і “взяв справу на особистий контроль”.

Проте, минув рік – а жителі першого під’їзду так і не можуть вселитися у своє житло.

З 12 мільйонів гривень, освоєних місцевою радою, через власне комунальне підприємство «Курорт сервіс» та приватною компанією «КВАДР 77» була виконана невелика частина ремонтів. Тоді як частина грошей розчинилася в повітрі: у відповідь на запит до поліції СИЛІ ГРОМАД повідомили про справу, де слідчі підозрюють, що 900 тисяч гривень з бюджету, можливо, були використані незаконно.

Слідчі підозрюють, що бюджетні кошти згідно актів виконаних робіт передавали приватному підприємству «КВАДР 77». “Будівельники якого навіть не з’являлися на майданчику. Тим часом гроші з бюджету Сергіївської ради, виділялися навіть на цеглу, яку для відбудови надала  безкоштовно одна з громад”, – йдеться в офіційному повідомленні від правоохоронного відомства.

Підрядником обрали  ПП «Квадр 77» Дмитра Пєнова. Слідчі вважають, що чиновники та підрядник привласнили гроші на ремонті.

Як виявили правоохоронці, службові особи ПП “Квадр 77” у змові з посадовцями КП “Курорт-Сервіс” укладали накладні про виконання робіт, яких насправді не виконували. Але оплата все ж здійснювалася. Потім гроші переводили у готівку та передавали керівнику ПП, йдеться у справі.

“Таким чином, є підстави вважати, що службові особи ПП “КВАДР 77” та комунального підприємства “Курорт-Сервіс” Сергіївської селищної ради, зловживаючи своїм службовим становищем, привласнили бюджетні грошові кошти в особливо великих розмірах», – йдеться в ухвалі  суду. 

Фантомна фінансистка 

Дізнавшись про підозри щодо відмивання коштів на ремонт пошкодженого будинку, депутати Сергіївської ради почали обурюватись і відкрито питати керівництво громади: куди поділися гроші?

«Ми знали що дуже багато громад виділяли допомогу, будівельні матеріали, особисто я, депутат Куліков, депутат  Пинтя, ми написали запит на те, щоб нам надали інформацію, яка допомога заходила від громад, будівельні матеріали, куди вони були передані, якщо комунальне підприємство – куди комунальне підприємство їх було потрачено. Але ніякої відповіді ми на свої депутатські звернення не отримували. Отримували дуже багато звернень від людей, що дуже погано ведуться ремонтні роботи, що перестінки і все що там робиться, з дуже поганою якістю. І вже була недовіра, бо ми ці кошти перечисляли комунальному підприємству, для того, щоб він знайшов підрядника, для того, щоб люди могли скоріше заселитися”, – розповіла СИЛІ ГРОМАД Тетяна Резникова, депутатка Сергіївської селищної ради.

Цікавий момент в цій історії: під час підписання документів про виділення коштів за актами виконаних робіт, як йдеться в матеріалах судової справи, посадовці з Сергіївської ради використали цифровий підпис фінансистки, яка через повномаштабне вторгнення виїхала з України ще 9 квітня 2022 року, тобто ще до трагедії та перебувала весь цей час за кордоном. Хоча отримувала заробітну плату. Публічні закупівлі, а їх понад 400, (471 за рік!) здійснювала стороння людина, працівниця іншого відділу.

поліціяТим часом у селищній раді творилися ще більші дива: до комунального підприємства «Курорт-сервіс» – офомляли працівників, які насправді не виконували жодних робіт, але їм нараховувалася зарплатня на картки одного з банків.

Як йдеться в офіційному повідомленні Нацполіції, в цьому випадку директор комунального господарства діяв з напарницею. Жінка підшукувала неосвічених громадян та таких, що потрапили у складні життєві обставини, та, вводячи їх в оману, отримувала у них особисті документи, після чого відкривала рахунки в банківських установах і передавала необхідні дані й документи організатору для «працевлаштування».

Директор підприємства зі свого боку підписував накази про прийняття таких осіб на роботу та обліковував їх «робочий час» для нарахування зарплатні.  Надалі «зароблені» гроші знімались з банківських карток «працівників». 

У такий спосіб спільникам протягом шести місяців вдалося оформити на роботу 12 працівників, серед яких прибиральники, двірники, озеленювачі, і заволодіти бюджетними коштами, які виділялись на оплату праці. Загальна сума завданих державі збитків склала понад мільйон гривень», – йдеться в повідомленні.

Куратор будівництва і відмовки сільського голови

Ще донедавна КП «Курорт-сервіс» Сергіївської селищної ради очолював Андрій Дроботенко. Це підприємство замовляло та контролювало роботи з відновлення дев’ятиповерхового житлового будинку в смт Сергіївка, пошкодженого російською ракетою. 

“Поступила спочатку сума 10 мільйонів (субвенція з Одеської ОДА спрямована на рахунки Сергіївської селищної ради – Авт.), а потім ще 12 мільйонів. Але останні 12 мільйонів вже потрібно було їх повернути, після того, як був Марченко і побачив незадовільну роботу комунального підприємства, або підрядника, який був найнятий комунальним підприємством», – пояснює депутатка Сергіївської селищної ради Тетяна Резнікова.

Власне, за розкрадання коштів керівник комунального підприємства ”Курорт-Сервіс” з Сергіївки отримав статус підозрюваного, і у переддень сесії місцевої ради, 8 квітня, потрапив під арешт з можливістю внесення застави у розмірі 1 млн 200 тисяч гривень.

Про все це обурені депутати хотіли обговорити із чинним головою селища перед початком засідання, проте той відмовився. Тож депутати бойкотують будь-які подальші зібрання.

“Немає довіри до цієї влади, це ключові питання. І оці порушені сім кримінальних справ є тому підтвердження. Перед сесіями мер такий собі брифінг давав і звинувачував депутатів у різних підкупах. В тому числі казав, що ці кримінальні справи ні до чого не призводять. Почали ставити питання, давайте розкажіть вже по факту, що сьогодні відбулось, заарештований директор комунального підприємства, що там по іншим справам? Бо зараз Сергіївська селищна рада  грошима з бюджету селищної ради найняла адвокатів і захищають себе. Це якийсь нонсенс”, – описує ситуацію депутат Сергіївської селищної ради Сергій Крутенко.

Прокоментувати наболілі питання ми попросили і голову Сергіївської громади Анатолія Чередніченка. Звинувачення стосовно незаконної розтрати коштів він відкидає: каже, гроші громада виділила КП “Комун-Сервіс”, а той вже найняв підрядника, котрий виконав відновлювальні роботи.

Чередніченко“В Сергіївській громаді працює 20 депутатів, є група  депутатів, є намагання захопити владу. Поставили умову, щоб від цієї групи був секретар. Я на це не погодився і відтоді почалось протистояння. – А от кримінальна справа, завдяки якій начальник ЖКГ був арештований? – На основі того, що написані заяви депутатів, відкриті кримінальні провадження. Проводяться слідчі дії. Поки що нічого не передано до суду.Єсть акт виконаних робіт і там все… як не знаю.це повне безглуздя, всі роботи виконані, був технагляд. Це нісенітниця”,- пояснює голова Сергіївської селищної ради Анатолій Чередніченко.

Голова громади заперечує й інші факти, що фігурують в офіційних матеріалах розслідування. Так, стверджує що будівельні матеріали, які безкоштовно передавали громаді благодійники, і які фігурують в матеріалах слідства як нібито закуплені громадою ще раз, треба було офіційно поставити на баланс, а тоді вже  передати підряднику. 

А стосовно фінансистки, яка виїхала за кордон, але в документах про виділення коштів фігурує її цифровий підпис, пояснює: не знайшли нового фахівця, тому пішли на такий крок. 

В нас з нею був контракт, вона на віддаленому робочому місці працювала, уповноваженою  особою. Вона за кордоном, але всю роботу можна виконувати в електронному варіанті. Зараз дуже складно найти уповноважену особу, ми вимушені були. Це як поганий варіант і дуже поганий. Ми вибрали поганий, тому що 23 будинок не міг чекати, коли ми найдемо уповноважену особу, коли вона пройде курси, зареєструється”, – пояснює голова громади.

Стосовно грошей від громад Одеської області, які перерахували свої кошти для допомоги постраждалим Сергіївки, пан  Чередніченко доповідає: вони теж були виділені КП «Курорт-сервіс», який розпоряджався ними для відновлення.

“Сума була 4,5 млн від громад. Залишилось 1,5 млн грошей на рахунку. Будівельні  матеріали нам практично громади й не давали, крім одної громади. Давали будівельні матеріали благодійники. Вони були оприходувані «Курорт-сервісом», ми давали їм, і підвозили на будівництво. Залишок є на складах, комісія була перевірила: все є”. 

На запитання, чи правда, що арештованого посадовця, керівника КП “Курорт-сервіс” Дроботенка випустили під заставу за кошти голови, пан Чередніченко не відповів. Натомість запевнив, що дуже поважає підозрюваного.

Йдуть слідчі дії, ми з цим питанням зараз розбираємося: і правоохоронні органи, і ми. Ця людина дуже відповідальна, порядна, і зовсім не заслужила на таке ставлення. Ви ж розумієте, 10 ракет і ліквідація наслідків лягло на підприємство, начальника «Курорт-сервіса», він повністю працював 24/7 і повністю роботи виконав він”, – коментує справу Чередніченко. 

Питання стосовно справи з розкраданням грошей, виділених на відновлення будинку в Сергіївці, і зловживаннями посадовців в особливо великих розмірах  ми переадресували Білгород-Дністровській районній прокуратурі. Відповіді ще чекаємо. Від поліції на свій запит отримали лист  про відкрите кримінальне провадження, де йдеться про 900 тисяч гривень, які фігурують у протиправній схемі заволодіння посадовими особами Сергіївської селищної ради. 

Життя у руїнах

Через протистояння в місцевій владі й корупційні скандали страждають прості жителі Сергіївки.

Сергіївка Так, відновлення зруйнованого будинку, яке розтяглося на 2 роки, ніяк не дочекаються власники квартир. З кінця 2023-го ремонтними роботами вже не займається Сергіївська рада: усі виділені кошти передали Службі відновлення. На місці працює новий підрядник з Одеси, відновлює перекриття, ліфтові шахти, балкони, вирівнює стіни.

А от жителям другого й третього під’їздів довелося свої помешкання відновлювати самотужки. Скаржаться: влада обіцяла відшкодувати ремонти, та далі слів справа не пішла.

Родина пані Ірини одразу після трагедії орендувала житло, зараз повернулася додому, живе у другому під’їзді.

“Перші місяці 3 жили на квартирі, а потім самі розумієте… Дали воду, світло, вернулись назад. В нас найбільше постраждала спальня, самі зробили ремонт, нам обіцяли що вернуть гроші, здавайте чеки. Здали чеки, написали заяви, а віз і нині там. Вже третій рік пішов”, –  бідкається жінка.

“Зараз добре, до цього було звичайно, ніяк. Були зовсім другі люди працювали, кошти не доходили до місця там, куди треба. Тільки чуємо: там пропали, там пропали. Можна було давно зробить. А так багато власним коштом зробили, гроші потратили, які збирали на щось інше, може дітям щось купить. А ніхто ж ні копійки не вернув! Нема абсолютно нічого! Пролетіли.  Обіцяли з селищної ради: робіть своїм коштом, то ми зібрали чеки, віддали. Потрібна була 41 тисяча, а в мене пенсія тоді була 2300 грн., то  родичі трошки поприсилали, і зробили ремонт. Ми сидимо зараз в таких боргах!”, – ділиться своєю історією Людмила Кудлюк, жителька Сергіївки.

паспортТривалий час очікування, поки влада нарешті зробить житло придатним для проживання, став ще одним випробуванням для потерпілих від трагедії. Новий підрядник – компанія “ДІСК-ПІВДЕНЬ” – взявся завершити роботи до кінця 2024 року. Директор фірми не хоче говорити на камеру, скаржиться, що через резонанс навколо відбудови працювати важко.

“Всі приходять, нас в чомусь звинувачують. Замість того щоб допомогти, починають звинувачувати. Наступне питання: тут знімали, готували кошторисну документацію купа організацій. Прийшли сюди, переміряли – в кошторисі стоїть 4 тисячі метрів квадратних. Прислав геодезиста, виміряв до міліметра, а їх всього 6 з половиною тисячі. Хто за це буде відповідати? Більше на дві з половиною тисячі. І так у всьому”, – мовить співбесідник.

Людина, з якою ми говоримо – представляється як директор комппанії “ДІСК-ПІВДЕНЬ” Олександр Лосінський. Не на камеру каже: саме йому Агенція відновлення доручила завершити відбудову зруйнованого будинку №23 по вулиці Чорноморській. Бо після численних кримінальних справ місцеве керівництво вже не отримує ні довіри, ні доступу до бюджетних грошей. Зараз відновлення несучих конструкцій та стін добігає кінця, далі будуть двері, ліфти, сантехніка.

Теж плитки там нарахували й так само ніхто порахувати не зумів нормально, по-людськи. Соромно за всіх, з математикою ніхто не дружить. Або до прикладу, штукатурка, за яку скандал у першому під’їзді. Два роки тому це було півтори тисячі метрів, а сьогодні це вже три. Воно впало просто. Ось зараз, на цей час наша компанія “ДІСК-ПІВДЕНЬ” виконала роботи на 4,5 мільйони, хто нам їх віддасть? Це ж не чотириста гривень. Зараз квітень, а в липні ми вже маємо фарбувати всю цю історію, фарбувати фасад. А в нас не вистачає дві з половиною тисячі метрів квадратних.  Ми зараз засвітили це питання, показали як це робиться правильно. Далі результат який? Нуль! От і вся робота”, – каже Олександр Лосінський.

СлужбаОтож впевненості, що багатостраждальний будинок у Сергіївці вдасться відновити до кінця року – не має сам забудовник через брак грошей. Пояснює: планує звернутись до Агенції відновлення з проханням корегувати виділені суми. А якщо не буде реакції, обіцяє “зібрати речі і з’їхати” з місця. 

Всі приходять, всі! Представники місцевої влади, облдержадміністрації, Служба відновлення – приходять і питають: ну що, Лосінський, коли ти завтра здасиш папери? Розумієте в чому питання: я виконую роботи, і сам собі заміряю і сам себе караю, навіщо мені це треба? Я маю зробити роботу і отримати за неї гроші, все що я прошу”, – каже підрядник. 

Тим часом грошей для подолання наслідків теракту в Сергіївці влада надала чимало: до 22 млн, виділених раніше, на 2023-24 роки Уряд запланував ще 77 мільйонів гривень, саме для багатостраждальної 9-поверхівки.

Крім того, у місцевої  влади були кошти на відновлення  зруйнованих приватних будинків в селі Чабанське, куди припав ракетний удар росіян у 2023 році і стосовно яких також порушено кримінальну справу, через схеми заволодіння грошима на відновлення та зловживання владою. Тому чи вдасться людям нарешті повернутися у своє житло, – невідомо.

Термін завершення відбудови вчергове відтягується: до грудня 2024 року.

P.S. Поки матеріал готувався до випуску, голова Сергіївської селищної ради пішов на лікарняний, а вже у липні на підставі прокурора керівника громади оголосили у розшук. Цьому передувало оголошення про підозру  одразу чотирьом фігурантам справи: голові селищної ради, керівнику комунального підприємства, підряднику та інженеру з технічного нагляду. 

Залежно від участі та ролі у злочинній схемі їхні дії їм інкримінують порушщення за кількома статтями Кримінального кодексу України:

– ч. 4 та 5 ст. 191, ч. 3 та 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем),

– ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом),

– ч. 2 та 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

Оригінальне ВІДЕО – від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *