Одеський “слуга” Дмитрук втік з України через закритий КПП у Захарівській громаді – ДБР

Одеський нардеп-втікач Артем Дмитрук перетнув кордон 23 серпня 2024 року поблизу пункту пропуску «Павлівка» на межі України та Молдови.

Державне бюро розслідувань з’ясувало обставини, за яких “слуга” незаконно виїхав з України через Молдову – якраз напередодні свого можливого арешту. Працівники ДБР повідомили про підозру трьом особам, ймовірно причетним до втечі депутата. Підозрювані могли допомагати й іншим громадянам протиправно виїздити з України, вважають правоохоронці.

За версією слідства, 23 серпня 2024 року під вечір депутат незаконно перетнув кордон у бік Молдови в районі пункту пропуску “Павлівка”.

Генпрокуратура мала намір оголосити підозру самому Дмитруку через напади на правоохоронця та військового, його планували затримати. Зрештою підозру оголосили 25 серпня заочно.

Про те, що депутат Дмитрук 24 серпня пішки перетнув кордон з Молдовою, раніше писав журналіст “Української правди” Михайло Ткач.

Джерела ВВС у правоохоронних органах повідомляли, що Дмитрука почали шукати ще 23 серпня зранку. 24 серпня вдень пошук припинили. Тоді стало зрозуміло, що депутат уже покинув країну, додає джерело.

У ДБР вважають, що операція з незаконного перетину кордону депутатом “була ретельно спланована та завчасно організована”.

Дмитрук обрався до Ради від партії “Слуга народу” Одесі, але через низку скандалів його виключили з фракції. Депутат прославився своїми заявами проти вакцинації, він захищав УПЦ МП, а напередодні втечі з України потрапив у скандал, розкритикувавши операцію ЗСУ в Курській області.

У соцмережах депутат повторює, що проти нього йде атака через його “державну діяльність та політичні погляди”.

“Виглядає як фільм жахів”, – прокоментував Дмитрук розслідування ДБР у своїх соцмережах.

Після втечі Дмитрука Володимир Зеленський збирав спеціальне засідання силовиків, щоб розглянути питання незаконної втечі чоловіків з країни.

Утеча Дмитрука за версією ДБР

Правоохоронці допитали свідків, проаналізували дані мобільних операторів зв’язку та вивчили маршрути руху підозрюваних абонентів.

Як з’ясувалося, близько першої години дня 23 серпня Артем Дмитрук виїхав на авто з Києва в бік Одеси. За кермом була інша особа.

Аналіз записів із камер відеоспостереження на автотрасі Київ-Одеса показав, що депутат вийшов з машини на трасі у Роздільнянському районі Одещини. Близько п’ятої години вечора він пересів в інше авто.

Втеча Дмитрука

Автор фото – ДБР. Одне з авто, на якому, за даними правоохоронців, пересувався депутат Дмитрук

Уже біля дев’ятої вечора разом із новим водієм та одним з організаторів втечі вони дісталися до кордону, де Дмитрук пішки залишив Україну.

Правоохоронці заявляють, що на цей момент встановили всіх осіб, причетних до незаконного перетину кордону депутатом. Серед них і представники Молдови.

Втеча Дмитрука

Автор фото- ДБР. Розслідування втечі депутата

Організатор має широке коло зв’язків, як серед правоохоронців, так і у кримінальних колах. За оперативними даними, ‘бізнес’ з незаконного переправлення за кордон військовозобов’язаних у цієї групи був поставлений на потік”, – заявляють у ДБР.

ДБР повідомило про підозри трьом особам за другою частиною 233 статті КК України. Одного з них затримали і обирають запобіжний захід. Двом іншим висунули підозри заочно – слідом за Дмитруком вони втекли до придністровської ділянки Молдови, повідомляють у бюро.

Раніше в ДБР вказували, що до організації втечі могли бути причетні прикордонники. Проте затриманий, за даними джерел ВВС, не прикордонник.

Але зв’язок з прикордонниками там є”, – каже співрозмовник.

Підозрюваний у втечі Дмитрука

Автор фото – ДБР. Затримання одного з підозрюваних

Втеча Дмитрука за версією журналістів

26 серпня Верховна Рада України опублікувала заяву, що “депутат України Артем Дмитрук у відрядження за кордон не направлявся”. Про те, що депутат не перетинав кордон у законний спосіб, за кілька днів після втечі говорили й журналісти.

За версією Михайла Ткача, після переходу кордону в бік Молдови депутат попрямував до місцевого відділку поліції у містечку Штефан-Воде, де попросив про захист і начебто отримав тимчасовий притулок до розгляду його справи.

З відділку поліції Дмитрук поїхав прямо до аеропорту Кишинева. У той момент молдавські правоохоронці отримали запит від українських колег з проханням затримати депутата. Втім, для затримання на ту мить у молдовської сторони не було підстав, тому Дмитрук зміг сісти на літак і вилетіти в Італію.

Міністр внутрішніх справ Молдови Андріан Ефрос у коментарі “Радіо Свобода” заявив, що Артем Дмитрук не зізнавався про депутатський мандат і його прийняли як громадянина, що покинув країну, де йде війна.

Сергій Євтушок, перший заступник голови парламентського комітету з питань регламенту та депутатської етики, в ефірі національного телемарафону розповів, що конституційних підстав позбавити Дмитрука повноважень наразі немає. Такими підставами є вирок суду, подвійне громадянство, смерть чи власна заява.

Сам Дмитрук активно коментує події в Україні та світі у своїх соцмережах. Але він чітко не вказує, де зараз перебуває і як зміг виїхати.

Влада розкрила злочин століття”, – так жартівливо прокоментував він заяву ДБР щодо версії про його втечу.

Низка українських ЗМІ опублікували відео, на якому Дмитрук нібито перебуває у Лондоні. Він цю інформацію журналістам підтверджувати відмовився.

Хто такий Артем Дмитрук і в чому його звинувачують

У 2019 році Дмитрука, атлета та майстра спорту з паверліфтингу, обрали до Верховної Ради від партії “Слуга народу”.

Відтоді його супроводжують скандали: Дмитрук влаштував бійку у Верховній Раді, в мерії Одеси, знімався у пропагандистському фільмі Анатолія Шарія про події в Одесі в 2014 році. Він є іподияконом УПЦ МП та активно виступав проти вакцинації під час пандемії ковіду.

Артем Дмитрук

Автор фото – ДБР. Артем Дмитрук зі штангою вагою 100 кг піднявся Потьомкінськими сходами в Одесі, 1 травня 2018 року

У листопаді 2021 року Дмитрука виключили з фракції “Слуга народу”. Уже під час повномасштабної війни Дмитрук разом із депутатом Олександром Куницьким побили людину в центрі Києва.

Тоді генпрокуратура відкрила кримінальну справу проти нардепів, а постраждалий виявився військовим. Саме той епізод і став підставою кримінальної справи, через яку Дмитрука хотіли затримати.

Народному депутату України повідомлено про підозру за фактами вчинення нападів групою осіб на правоохоронця та військового, замаху на викрадення вогнепальної зброї, спричинення потерпілому середньої тяжкості тілесних ушкоджень та хуліганстві”, – йдеться у заяві прокуратури.

Депутат неодноразово ставав фігурантом журналістських розслідувань, у яких розповідали про те, як він їздить на дорогих незадекларованих машинах.

У лютому 2024 року Артем Дмитрук вніс заставу за архідиякона УПЦ МП Павла (Музичука), якого СБУ затримало за підозрою у виправдовуванні та визнанні правомірною збройної агресії Росії проти України.

Під час ухвалення у парламенті закону щодо заборони РПЦ в Україні Артем Дмитрук був одним із тих, хто публічно виступав проти ухвалення документа.

Артем Дмитрук повідомив, що його інтереси тепер захищає західна адвокатська фірма, яка є захисником УПЦ МП.

Останній скандал із військовими

У середині серпня Дмитрук написав у своєму телеграм-каналі, що останнім часом у мережі починають з’являтися відео, на яких українські військові в Курській області нібито руйнують пам’ятники, ображають місцевих, “вдаючи із себе німців” та “влаштовує безпорядки в магазинах”.

“Чи є в цьому щось “героїчне” чи “патріотичне”? Ні, звісно. Це чиста робота проти нас. Справа не лише в моральному аспекті. Кожен такий інцидент працює проти нас!” – написав Артем Дмитрук.

Офіцер і заступник командира 14-го полку ЗСУ Євген Карась відреагував на висловлювання одним із перших і оголосив про “полювання” на депутата.

Сьогодні він обізвав наших героїчних бійців, які воюють у важких боях на Курщині. Хто знає, де пересувається “криса ФСБшна”?” – написав Карась.

Артем Дмитрук

Автор фото – Артем Дмитрук/Facebook

Блогери-волонтери Сергій Стерненко та Ігор Лаченков теж обурилися поведінкою Дмитрука і написали, що “було би краще поповнити ним обмінний фонд”.

Лаченков попросив відреагувати на ситуацію генпрокурора Андрія Костіна, зазначивши, що “депутат перейшов уже всі межі”.

Сам Дмитрук усі звинувачення та закиди у свій бік не визнає, а дії влади називає політичними переслідуваннями.

Джерело – https://www.bbc.com/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *