“Острів, що боронять боги”: одеський музей запрошує на незвичайну експозицію

4 серпня, через два з половиною роки від закриття, одеський Археологічний музей відчинив свої двері для пошановувачів історії, запросивши на виставку «Зміїний: острів, що боронять боги». На виставці представлені артефакти, знайдені під час археологічних розкопок на Зміїному, які до цього ніколи не експонувались. З їх допомогою ведеться розповідь про життя та культуру давніх греків, про те, яке стратегічне значення мав цей маленький скелястий острів протягом віків – і у мирні, і у воєнні часи.

Про це розповіла Ярослава Різникова, заступниця директора департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської ОВА.

Зміїний острівСотні людей прийшли на відкриття музею, який довше за всі інші не відкривався для відвідувачів. Втім дивитися тут майже нічого – всі більш менш цінні експонати запаковані та відправлені на зберігання до нашої Перемоги. І це стосується не лише золотої кладової та мумії, а майже всього, що було в музеї.

Але, робота музею – це не лише зберігання артефактів, це й наукова робота. Саме нею займалися його співробітники весь цей час. А ще до них приходили на практику студенти – історики, і завдяки їхній допомозі, а також допомозі Художнього музею музей спромігся на відкриття та нову виставку, повідомила пані Ярослава.

В експозиції представили різні періоди українського острова Зміїний – від стародавніх греків до сучасних події під час війни росії проти України. Саме біля острова був затоплений російський флагман ЧФ ракетний крейсер “Москва”. Та завдяки мужності захисників, захоплений рашистами острів повернувся під контроль України.

“Виставкова розповідь переплітає античність з сучасністю, а легенди про давньогрецького героя Ахілла — із історією героїчного захисту острова від російських загарбників.
Дійсно, для України це знаковий острів – вільний острів вільної України. Він є одним з важливих геополітичних об’єктів нашої Держави, перлиною у скарбниці історико-культурної спадщини, культурне освоєння якого сягає своїм корінням античності. Він є унікальним природно-географічним об’єктом з багатющими природними ресурсами його шельфу. Острів став символом української нескореності й сили духу, а, разом з цим, і символом порушення росіянами міжнародного гуманітарного права, коли вони захватили цивільне судно-некомбатант, що не виконувало жодного військового завдання, і полонили священників Василя Вирозуба, Олександра Чокова, Леоніда Болгарова”, – ділиться пані Ярослава.

виставкаНа виставці представлені артефакти, знайдені під час археологічних розкопок на Зміїному, які до цього ніколи ще не експонували. На стендах розповідається історія про давньогрецького героя Ахілла, який після смерті потрапив на острів Зміїний. На острові стародавні греки побудували храм на честь Ахілла. Нещодавно в Одесі на Молдаванці знайшли плиту від цього храму. Також представлено вівтар храму та інші цікаві знахідки.

Про життя та культуру давніх греків розповідає керамічний посуд, якому більше 2000 років.

Острів завжди був культовим місцем, а не островом для проживання. За письмовими спогадами, храм Ахілла на Зміїному був з білого мармуру, в музеї зберігся оригінал підніжжя, який можна побачити на виставці. Туди припливали на кораблях, пірати та звичайні моряки, всі, чия доля повʼязана з морем. В залі є вітрина з їхніми дарами. Храм Ахілла функціонував до 1 ст нашої ери, коли вже під натиском варварів антична цивілізація починає відступати. До речі саме із залишків храму, в середині 19 ст. був збудований маяк.

В 2008 році на острові зʼявився музей. Зараз він повністю розторощений, говорить Оксана Грицюта.

Ми не знаємо, яка доля матеріалів музею, який був на острові. У нас є фото на якому видні  підставки для експонатів. Окупанти використовували їх для облаштування свого побуту”, – розповідає вона.

Саме цими страшними фото Віталія Юрасова завершується виставка, присвячена Зміїному. Після Перемоги у археологів та музейників буде багато роботи.

Також присутнім нагадали, що першою акцією археологічного музею після широкомастшабного вторгнення стало гасіння марки «Зміїний: острів, що боронять боги», що була створена разом з Укрпоштою.

У наборі з 8 марок представлені унікальні зображення античних артефактів, знайдених на острові. Ці знахідки допомагають краще зрозуміти життя і культуру давніх народів, що населяли південь України.
Зміїний острів острів Зміїний

2 thoughts on ““Острів, що боронять боги”: одеський музей запрошує на незвичайну експозицію

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *