Кошти – громадам: мери одеських міст звернулися до центральної влади стосовно бюджету на 2025 рік

Фінансова спроможність. 25 липня 2024 року під головуванням заступника голови Одеського РВ, Южненського міського голови Володимира Новацького відбулися позачергові загальні збори Одеського регіонального відділення Асоціації міст України.  Учасники зборів одностайно підтримали звернення до центральної влади щодо позиції Асоціації міст України стосовно бюджетної політики на 2025 рік.
Про це повідомили в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.
Зібрання відбулося у форматі онлайн, у ньому взяли участь голови 31 громади Одещини, які є членами Асоціації міст України.

Основними темами Зборів стали:

– встановлення на постійній основі зарахування до бюджетів територіальних громад 64% ПДФО;

– зарахування до бюджетів територіальних громад «силового» ПДФО;

– зупинення вилучення з бюджетів територіальних громад реверсної дотації;

– забезпечення з державного бюджету фінансування харчування дітей пільгових категорій;

– компенсації підприємствам тепло- та водопостачання з державного бюджету різниці в тарифах;

– спрощення процедури надання громадами одна одній трансфертів;

– запровадження окремої фінансової підтримки громад в прифронтових областях.
Як зауважив Володимир Новацький, через вилучення з бюджету “військового” ПДФО, Южненська громада втратила 180 млн гривень. Тоді як місцева влада все одно продовжує допомагати військовим різних підрозділів, які звертаються за підтримкою.
Вкрай важливо відстояти ці кошти для громад. Тим більше, що депутати Верховної Ради дозволили виділяти кошти для військових. Ми про це просили з перших днів війни! Якщо дають такі повноваження, то логічно повернути нам фінансовий ресурс, який був раніше”, – відзначив пан Новацький.
Як наголосив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, який доєднався до зборів, – вилучення коштів з місцевих бюжетів складе 660 млн гривень втрат для громад Одещини, а також негативно відобразиться й на обласному бюджеті.

Учасники Зборів визначили також необхідність подання через народних депутатів України відповідних поправок до законопроєкту реєстр. №11131.

Загальні збори регіональних відділень Асоціації міст України схвалили рішення звернутися до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та народних депутатів України про необхідність забезпечення фінансової спроможності територіальних громад в Державному бюджеті України на 2025 рік.

2 thoughts on “Кошти – громадам: мери одеських міст звернулися до центральної влади стосовно бюджету на 2025 рік

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *