Посол України в Молдові заявив про діалог щодо повернення чоловіків на батьківщину

Україна й Молдова обговорюють питання екстрадиції українців, які незаконно перетнули молдовський кордон і не отримали політичного притулку.

Про це в ефірі програми «Новий тиждень» на TV8 заявив посол України в Молдові Марко Шевченко.

У міністерстві закордонних справ журналістам телеканалу заявили, що жодних коментарів з цього приводу поки що надати не можуть.

За словами Марко Шевченка, сьогодні на території Молдови перебувають понад 100 тисяч українців. Однак статусом біженця або іншими документами, що дають їм право легально проживати в Молдові, володіють не всі.

За офіційними даними, до Генерального інспекторату з міграції з 1 березня 2023 року до 22 липня 2024 року з проханням про надання тимчасового захисту, звернулися майже 67 тисяч і 300 осіб. Ще понад дві тисячі просили про надання в Молдові притулку.

Про те, скільки з цих громадян втекли з України, щоб не потрапити під призов, достеменно не відомо, бо інформацію цю офіційно не надають.

Статистика свідчить про те, що від початку війни в Україні й дотепер заяви на отримання громадянства Молдови подали майже 2600 українців, майже 1700 осіб отримали громадянство шляхом визнання.

Про те, якими були останні 4 роки молдо-української дипломатії, Посол України в Молдові Марко Шевченко розповів напередодні його від’їзду з республіки у зв’язку із закінченням терміну повноважень:

 

3 thoughts on “Посол України в Молдові заявив про діалог щодо повернення чоловіків на батьківщину

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *