“Гроші на ЗСУ”: мер Одеси зустрівся з ініціаторами мітингу на Думській

Мер Одеси Геннадій Труханов провів круглий стіл з ініціативною групою громадян, які щосуботи проводять акції «Гроші на ЗСУ».  Про це повідомили в мерії Одеси.

«Ми неодноразово з вами спілкувалися. Кожен з нас багато робить особисто, має близьких на фронті. І я вдячний за вашу позицію. Але я також побачив нерозуміння бюджетних процесів та законодавчих рамок, в яких працюють органи місцевого самоврядування. Тому з великою повагою до вас та спільної справи, яку ми робимо – допомагаємо нашим військовим, зібрав за круглим столом представників виконавчої та представницької влади, щоб ми почули один одного та знайшли спільні рішення, які допоможуть співдіяти ще ефективніше», – звернувся міський голова до ініціативної групи.

Під час зустрічі заступниця міського голови Світлана Бедрега розповіла про бюджет Одеси та яку частину в ньому займають видатки на підтримку Сил оборони і безпеки та мобілізаційні заходи.

Так, із 11,6 млрд грн планових показників понад 9 млрд грн – це приоритетні та захищені законом статті видатків: соціально-гуманітарні витрати, ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій, оплата праці і комунальних послуг тощо. А із близько 2 млрд гривень, що залишилися, 1,044 млрд грн (53%) направлено саме на допомогу військовим частинам і силовим структурам.

Крім того, керівник Департаменту муніципальної безпеки Віктор Кузнєцов розповів про міські програми, в рамках яких надається допомога військовим.

Згідно з чинним законодавством мерія може здійснювати закупівлі тільки для бригад ТрО. Іншим підрозділам Збройних Сил України надається грошова субвенція на рахунки виключно військових частин. Всі заявки захисників розглядаються мерією миттєво та погоджуються обласною військовою адміністрацією.

Для прискорення виділення коштів з бюджету депутати збираються на позачергові сесії.  Але використання бюджетних коштів також вимагає від військових виконання всіх норм Бюджетного кодексу: проведення тендерної процедури і звітності.

Наразі з перерахованих мерією коштів на рахунки військових частин з різних причин (нестача фахівців, відсутність товару тощо) витрачено лише половину.

Наприкінці червня народні депутати проголосували за зміни до законодавства, якими дозволили муніципалітетам робити закупівлі для всіх підрозділів ЗСУ. Наразі Закон знаходиться на підписі у Президента України, але щоб він запрацював, потрібно також внести зміни до Бюджетного кодексу.

Учасники ініціативної групи «Гроші на ЗСУ» поділилися своїми історіями та надали пропозиції, які будуть розглянуті профільними структурами мерії. За можливості вони будуть реалізовані  відповідно до чинного законодавства.

Мер Одеси наголосив на важливості волонтерського руху, який може швидко реагувати на індивідуальні запити військових та потребує звітності тільки перед донорами. І що саме такий тандем, який склався – донорські кошти і бюджет, дозволяє більш ефективно допомагати нашим захисникам.

Геннадій Труханов

2 thoughts on ““Гроші на ЗСУ”: мер Одеси зустрівся з ініціаторами мітингу на Думській

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *