Релокація з-під обстрілів: до Березівського району на Одещині переїздить ціла лікарня з Донеччини

До Миколаївської селищної громади, що у Березівському районі на Одещині, з прифронтової Донеччини, вимушено перебираються нові переселенці.  Переміщення КНП «Селидівська центральна міська лікарня» з м. Селидове , що поблизу міста Покровськ, яке потерпає від постійних обстрілів, обговорили 3 липня 2024 року у м. Березівці.

Про це повідомили в Асоціації міст України.

МиколУ зустрічі взяли участь: Березівський міський голова Валерій Григораш, Миколаївський селищний голова Віктор Купченко, Тамара Астахова, виконавча директорка Одеського РВ Асоціації міст України Вікторія Придатко, виконавча директорка Донецького РВ Асоціації міст України та Геворг Бзнуні, Генеральний директор Березівської центральної міської лікарні.

Лікарі та медперсонал Селидівської міської лікарні планують продовжити працювати у своєму складі на території Миколаївської громади, адже мають укладені пакети з НСЗУ. Частина фахівців зможе розпочати роботу у Березівській центральній міській лікарні.

Загалом з Донеччини на Одещину планують переміститися 120 осіб: медпрацівники та їхні родини.

«До нас звернулись колеги з Донецького відділення Асоціації міст України з проханням допомогти в супроводі і переїзді Селидівської лікарні. Разом з головами одеських громад робимо все можливе, щоб допомогти людям облаштуватися», – поділилась Тамара Астахова.

Миколаївська громада виділила в оренду свої комунальні приміщення для розміщення, монтажу медичного обладнання та розселення родин співробітників лікарні. Працюватимуть медики в лікарні Миколаївки, що відноситься до мережі кластерної Березівської центральної міської лікарні.

Березівка«На наші запити щодо евакуації Селидівської міської лікарні відгукнулися виконавчі дирекції Полтавського, Чернігівського та Одеського регіональних відділень Асоціації міст України. Після з’ясування можливого місця розташування та умов прийому, керівництво лікарні прийняло рішення переїжджати до селища Миколаївка Березівського району Одеської області. У співпраці з Одеським РВ ми домовилися про евакуацію медичного обладнання, персоналу лікарні та членів родин медиків. Сьогодні продовжуємо брати участь в обговоренні питань розміщення підрозділів, обладнання медзакладу на базі місцевої лікарні, розселення і допомоги евакуйованим співробітникам», – розповіла Вікторія Придатко.

Пані Вікторія, до речі, також вимушена переселенка з Донеччини, з 2022 року живе та працює у місті Покровськ на Одещині.

За словами голови Віктора Купченка, у Миколаївській громаді знайшовся не лише прихисток вимушеним переселенцям, а й усі умови для гідного життя. Особисто він виїздив на місце, оглядав побут, вбиральні, кухні; дізнався, що необхідне потрібно ще довезти.

«Першочергове – врятувати життя людей, а ми вже на місці зробимо все, щоб вони почувалися якнайкраще», – поділився Миколаївський селищний голова Віктор Купченко.

Новоприбулі лікарі на Одещині не гають часу на новому місці: як повідомила на своїй сторінці Селидівська лікарня, з 27 червня лікар-акушер-гінеколог оглянув  47 жінок, 29 пацієнтів комплексно обстежили на апараті УЗД, а лікар-інфекціоніст провів 15 консультацій для місцевого населення.
“Завдяки небайдужим жителям Миколаївки та керівництву Миколаївської громади вирішено питання доступної оренди житла для 2 лікарів та 2 медсестер. Графіки подальших прийомів надаватимуться по мірі долучення лікарів до медичної практики в Миколаївці”, – йдеться у повідомленні медустанови.
Отож співпраця на рівні громад та регіональних відділень Асоціації міст України допомагає людям знаходити безпеку, житло, роботу і разом рухатись вперед.
Авторка – Оксана Піднебесна

One thought on “Релокація з-під обстрілів: до Березівського району на Одещині переїздить ціла лікарня з Донеччини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *