За ким не прийдуть з ТЦК: в Одеській ОДА приховують заброньованих бізнесменів

Одеська обласна військова адміністрація відмовилася надати перелік підприємств, яким дозволено бронювати керівників та частину працівників. 

Про це повідомив Центр публічних розслідувань, який надав  запит до ОВА.

Як заявив заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Дмитро Радулов, в адміністрації немає запитуваної інформації відповідно до Закону.

Медіаюрист Євген Воробйов висловив сумнів у правдивості відповіді Одеської ОДА. Він зазначив, що обласні органи влади визначають критерії для підприємств, які мають важливе значення для економіки чи громади, і саме вони приймають рішення про можливість бронювання працівників.

“Рішення про визначення підприємства критично важливим мають бути опубліковані,” – підкреслив юрист.

Попри постійні обстріли Одеси, ця інформація є суспільно важливою і має бути розкрита.

Цікаво, що в Миколаївській області, яка також зазнає обстрілів, інформацію про критично важливі компанії не приховують. Журналісти Нікцентру з’ясували, що майже 40 позицій у списку займають комунальні та державні установи, а решту – приватні підприємства, переважно будівельні компанії, деякі з яких були причетні до корупційних скандалів.

Також Одеська та Херсонська області відмовилися надавати медіа дані про ухилянтів.

21 червня Одеська обласна рада під час сесії прийняла звернення до уряду щодо бронювання 50% працівників охоронних агенцій Пропозиція щодо бронювання охоронників надійшла від постійної комісії з питань правової політики, головою якої є Андрій Бабенко, який за збігом обставин очолює охоронну фірму “Самсон”.

Раніше П’ятий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив скаргу головного редактора видання “Інтент” Валерія Болгана та зобов’язав Одеську обласну військову (державну) адміністрацію повторно розглянути запит журналіста про надання копії рішень про дозвіл на виїзд за межі України водіїв через систему “Шлях”.

Як раніше писали ЗМІ, голова Одеської ОВА Олег Кіпер не має бажання відповісти на запитання стосовно своїх реальних статків та майна родини. Як виявилось, Національне агентство з питань запобігання корупції засекретило декларації Олега Кіпера за 2021, 2022 та 2023 роки… через мобілізацію.

One thought on “За ким не прийдуть з ТЦК: в Одеській ОДА приховують заброньованих бізнесменів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *