“Дунай – це річка 10 країн”: мер Одеси виступив на на Міжнародному форумі в Австрії

20-21 червня 2024 року в Відні (Австрія) проходить щорічний форум «Стратегія ЄС для Дунайського регіону». Придунав’я України на форумі представив голова регіонального осередку Асоціації міст України, мер Одеси Геннадій Труханов. 

Голова у доповіді зосередився на трьох проблемних питаннях Одещини: транспортне сполучення, енергозабезпечення та екологія. Щодо першого – південним ключем до Європейських дверей може стати нова магістраль в об’їзд Паланки або міст через Дністровський лиман. А також міст через Дунай, що з’єднає Україну і Румунію.

«Безпечне торговельне судноплавство та робота українських портів тільки у червні обговорювалися на Саміті миру, Одеському безпековому форумі та Берлінській конференції з відновлення. Сьогодні – у Відні. Це ще раз говорить про важливість Одеського регіону не тільки для України, а для всієї Європи та світу! 25 червня – на  порядку денному країн Європи членство України в Європейському Союзі. І дуже важливо, що ми  вже сьогодні розглядаємо інтеграцію нашої інфраструктури та приведення її до європейських норм», – зазначив Геннадій Труханов.

Крім того, розширення до 4-х смуг потребує дорога, яка проходить Хаджибейською дамбою та зв’язує транспортним коридором  регіони України з дунайськими портами. Навантаження на цю дорогу колосальне!

По-друге, стабільне енергозабезпечення суттєво вплине на розвиток Дунайського регіону. Для цього потрібно побудувати високовольтну лінію 330 кВольт, що з’єднає Південь Одещини з українськими атомними станціями.

«Дунай – це річка 10 країн. Ми в дельті ловимо всі “подарунки”. А при повноводді, якщо зверху відкрили шлюз, то знизу рушиться вся інфраструктура. Нам потрібна участь Європи у проєктах з берегоукріплення, каналізування, вирішення проблеми з питною водою», – зазначив Геннадій Труханов.

На завершення виступу мер Одеси запросив учасників конференції відвідати біосферний заповідник НАН України в дельті Дунаю,  назвавши його територією потенційного світового туризму.

2 thoughts on ““Дунай – це річка 10 країн”: мер Одеси виступив на на Міжнародному форумі в Австрії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *