У Молдові під час перепису населення виявили 280 тисяч… незареєстрованих будинків

Проміжні дані перепису населення, опубліковані Національним бюро статистики 16 червня, показують, що кількість будинків у Молдові як мінімум на 21% більша, ніж вважалося раніше. За словами експерта Інституту розвитку та соціальних ініціатив Viitorul В’ячеслава Іоніце, це означає, що Молдова як мінімум на $4,4 млрд багатша, ніж вважалося раніше.

«За попередніми даними на 16 червня, у Молдові щонайменше на 21% або 284 тис. будинків більше, ніж було відомо раніше. Офіційно в країні зареєстровано близько 1,33 млн жител, але перепис показав, що ця кількість набагато вища – 1,614 млн», – повідомив Іоніце.

За словами експерта, більшість незареєстрованих будинків виявилось у селах північної частини держави.

«Тисячі незареєстрованих будинків знайшли у містах, у тому числі й у муніципії Кишинів. (…) Якщо зважати на дані перепису, майно молдаван можна оцінити у $56,8 млрд. Це на $4,4 млрд більше, ніж вважалося до перепису», — заявив експерт.

переписНагадаємо, 8 квітня в Молдові розпочався загальний перепис населення. До 7 липня переписувачі мають опитати всіх громадян Молдови про їхнє житло, склад сім’ї, ідентичність, мову, питання працевлаштування, доступу до базових послуг.

Опитувальник про населення найбільший, він охоплює демографічні дані, інформацію про реальне місце проживання, фертильність, віросповідання, є також блок питань про обмежені можливості. Анкети є, зокрема, мовами нацменшин: російською, українською, гагаузькою, болгарською та мовою ромів.

На 16 червня в Молдові вже переписали 2 млн 300 тисяч людей. Перепис населення завершиться 7 липня 2024 року.

Для порівняння в Україні останній перепис населення проводився ще 23 роки тому: станом на 5 грудня 2001 року кількість людей складала 48 млн. 241 тис. осіб.

Відтоді встановлення реальних даних щодо змін населення та житла жодного разу не здійснювались. Проте, влада Республіки Молдова закликає взяти участь у перепису усіх українців, які зараз перебувають на території сусідньої держави. Для цього необов’язково мати статус тимчасового захисту, достатньо тільки закордонний паспорт та IDNP (ідентифікаційний код, присвоєний в Молдові).

За попередніми даними, надали про себе відомості близько 17 тисяч українців, тоді як раніше йшлося про цифру у 100 тисяч вимушених переселенців, які покинули свої домівки через війну.

Більше про це – у ВІДЕО від TV Молдова1:

2 thoughts on “У Молдові під час перепису населення виявили 280 тисяч… незареєстрованих будинків

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *