“Територія пам’яті”: в Одесі відкрили музей геноциду

Одеський центр дослідження Голокосту відкрив в Одесі музей геноциду “Територія пам’яті”. Тут зібрали інформацію історію геноцидів — Голокост, геноцид вірмен, ромів, депортацію кримських татар та інших.

Робота над облаштуванням музею тривала впродовж дев’яти місяців, розповів голова правління центру дослідження голокосту Павло Козленко.

Команда закладу робила авторські стенди та збирала експонати, серед яких фотографії, речі людей, які зазнали геноциду.

В Одесі відкрили музей геноцидів

“Всі ці експонати нам подарували наші друзі, які знали, що ми робимо такий музей. І є така тематика окрема: Голокост, роми, кримські татари і голодомор”, — повідомив Павло Козленко.

В Одесі відкрили музей геноцидів

Майже на кожному стенді є планшети, на яких можна подивитись відео по тему. Також в експозиції є макети, які реалістично відтворюють події. За словами посла з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антона Кориневича, це перший такий музей в Україні.

І в багатьох інших державах таких музеїв не існує, які розглядають питання геноциду не лише в контексті знищення одного народу/національної групи, а показують історію геноцидів, показують, що така поведінка є неприпустимою і що це є найтяжчий серед злочинів”, — зазначив Антон Кориневич.

В Одесі відкрили музей геноцидів
Антон Кориневич розглядає один зі стендів у музеї геноцидів “Територія пам’яті” в Одесі
В Одесі відкрили музей геноцидів "Територія пам’яті"
Один з макетів в музею геноциду “Територія пам’яті” в Одесі. Суспільне Одеса

Відвідувачі кажуть, що вражені документальними фото та історіями, які зібрали в музеї.

“Дуже вражений рівнем експонатів і взагалі загальною атмосферою, яку тут створено. Бо дійсно, проблема геноциду на сьогодні, на превеликий жаль, дуже актуальна в сучасних війнах, не зважаючи на те, що ми живемо у 21 сторіччі, ми досі говоримо про проблему вбивства людей за національною ознакою, релігійною ознакою тощо”, — розповів начальник Південного регіонального центру Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Аркадій Дабагян.

В Одесі відкрили музей геноцидів

Це важливий внесок у пам’ять. Про це варто пам’ятати. Про геноцид, про голокост. Я дуже вдячна, що Павло Єфимович Козленко влаштував таку ініціативу”, — додала представниця департаменту національностей, культури та релігії Одеської ОВА Анастасія Даниленко.

Павло Козленко уточнив, що відкриття музею — це тільки початок. Надалі автори планують розширятися та збільшувати експозиції.

В Одесі відкрили музей геноцидів
В Одесі відкрили музей геноцидів
В Одесі відкрили музей геноцидів
Експозиція у музеї геноциду “Територія пам’яті” в Одесі. Суспільне Одеса

One thought on ““Територія пам’яті”: в Одесі відкрили музей геноциду

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *