Союз птахівників України збирається маркувати курятину, вирощену без антибіотиків.
Про це на прес-конференції повідомив виконавчий директор організації Сергій Карпенко, інформує «Новое время».
Моніторинг залишків антибіотиків у кормах, воді, кінцевій продукції й продуктах життєдіяльності птиці почався в січні, а перші маркувальні знаки на товарах з’являться вже навесні.
Як правило, виробники використовують антибіотики не для того, щоб лікувати птицю, а з профілактичною метою, каже національний консультант і координатор проектів ФАО Віталій Башинський. За його словами, антибіотики завозяться в Україну тоннами, що призводить до антибіотикорезистентності. Уникнути застосування препаратів можна, якщо контролювати якість води, проводити фільтрацію повітря та інші заходи.
«Нанесення додаткового маркування на продукцію компаній стане ефективним інформаційним механізмом, який буде свого роду знаком якості пропонованої на ринку продукції, а також надасть їм додаткові конкурентні переваги при виборі споживачами», – зазначив Сергій Карпенко.
Союз птахівників зможе відкликати право маркувати свою продукцію в разі, якщо компанія буде порушувати встановлені вимоги. Планується, що моніторингом якості продукції займатимуться незалежні лікарі, а оплачувати дослідження – виробники.
Нагадаємо, агроіндустріальний холдинг МХП вже почав використовувати на курятині власне маркування “Без антибіотиків”. Раніше ЗМІ писали про небезпеку курячого м’яса, – через антибіотики, якими годують курчат-бройлерів.