Надра наші – гроші їхні: хто добуватиме нафту й газ під Татарбунарами?

Буджакські родовища нафти й газу – в нові руки. Антимонопольний комітет України дозволив ТОВ “Трайдент Геоінвест України” співвласника мережі АТБ Геннадія Буткевича отримати контроль над ПрАТ “НВК” Укрнафтінвест “(UNI), що володіє ліцензіями на розробку Білоліської і Алібейсько-Трапівської нафтогазових площ в Одеській області. Вони знаходяться на межі колишнього Татарбунарського і Саратського районів. 

Відповідний дозвіл АМКУ видав 4 лютого, передає Інтерфакс-Україна.

Як повідомлялося, в 2019 році компанією “Укрнафтінвест” Лідії Черниш і Леоніда Козаченка зацікавилась Regal Petroleum Вадима Новинського.

Тоді Regal відзначала, що після оцінки незалежним експертом запасів доведених резервів (1P) власникам UNI буде сплачена сума до $ 30 млн, ще $ 9 млн буде виплачено після закриття угоди, ще $ 1 млн – при дотриманні певних умов. У якості забезпечення платежу до $ 30 млн Regal буде передано 25% акцій UNI.

Однак навесні 2020 року Regal Petroleum повідомила, що сторонам не вдалося досягти остаточної домовленості про продаж компанії.

За останіми даними, ПрАТ “Укрнафтінвест” за підсумками 2018 року скоротила чистий збиток на 39,1% в порівнянні з 2017 роком – до 739,1 тисяч гривень за незначних доходів. Вартість активів компанії на кінець 2018 року становила 178,9 млн грн.

За інформацією кафедри геології Одеського національного куніверситету ім. Мечникова, Буджак можна сміливо називати одним з головних сухопутних нафтосховищ країни. Тоді чому ці запаси не розробляються? Офіційна версія – нафта Східно-Саратського і Жовтоярського родовищ парафінована, її важко і дорого добувати. Проте зацікавлення корисними копалинами на цій території не спадає.

Довідково. За даними ЗМІ, компанія «Укрнафтінвест» була створена в 90-ті роки через компанію «СК Диво-Буд», яка належить Григорію Трохименку та Володимиру Чернишу. Основний вид діяльності: дослідження й експериментальні розробки у сфері інших природничих і технічних наук. Володіє двома спецдозволами на видобуток нафти і газу в Одеській області, які отримала в 2004 році, а саме Білоліський блок та Алібейсько-Трапівська площа.

Як повідомляється на сайті expro.com.ua, в рамкаї своєї діяльності ПРаТ передбачала “спорудження пошукових та розвідувальних свердловин №3 та №4 (Зарічнянської структури), глибиною 3300 м кожна, за допомогою бурового верстату з дизельним приводом – JZ-40. Також планується будівництво тимчасових замірних сепараційних пунктів збору, підготовки і відвантаження нафти, газу та газового конденсату, та спорудження промислових комунікацій (шлейфів, інгібіторопроводів) довжиною 3000 м кожний”.

Очікуваний дебіт газу по кожній свердловині становить 5 тис кубічних метрів за добу, нафти – 70 тонн за добу.

Міноритарним акціонером «Укрнафтінвест» є Леонід Козаченко – президент Української аграрної конфедерації, екс-голова ради підприємців при Кабміні, та віце-прем’єр в 2001-2002 роках, екс-депутат Верховної Ради України  від блоку Порошенка.

Білоліський блок – являє собою один із найперспективніших нафтогазоносних об’єктів у Придобрудському прогині (Одеського регіону), в межах якого виявлено 18 локальних структур із загальною перспективною площею 274 кв км, в тому числі і Алібейсько-Трапівська.

В межах Білоліського блоку були відкриті 2 родовища: Східно-Саратське нафтове у 1972 році (в інтервалі глибин 2600-3300м), та Жовтоярське нафтогазове у 1983 році (інтервал 3100-3900). Найглибша свердловина, пробурена в Одеському регіоні сягає 5506 м  – Фурманівська (колишній Кілійський район Одещини).

2 thoughts on “Надра наші – гроші їхні: хто добуватиме нафту й газ під Татарбунарами?

  1. С точки зрения владельца земельного участка, на котором возможно есть/присутствуют недра (залежи нефти). Сколько может/должна стоить аренда на год, 3 га земли, для проведения георазведки недр на данной площади, с учетом всех возможных рисков и недополученный прибыли владельцем данной земли?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *