Болград виділив кошти для реставрації старовинного маєтку

Болградська міська рада оголосила тендер на реставрацію об’єкта культурної спадщини «Літній павільйон (садиба Малевинського)», розташованого в міському парку ім. Олександра Пушкіна.

Аукціон запланований на 27 жовтня поточного року. Заявлена ​​ціна виконання робіт – понад 2,7 мільйона гривень.

Згідно з документацією, замовник очікує від підрядника повного відновлення двоповерхової будівлі, монтажу електропроводки, електричного опалювального котла і системи опалення, кондиціонерів, прокладання водопроводу та пристрої зовнішньої каналізаційної системи.

Крім того, підрядник має відновити розташований біля будівлі фонтан, впорядкувати й озеленити прилеглу територію.

Роботи планують виконати до 30 листопада 2021 року. Гарантія від підрядника – десять років.

Нагадаємо, що намічені роботи будуть проводитися в ході реалізації міжнародного проекту «Розвиток та просування спільної спадщини» в рамках спільної операційної програми «Чорноморський басейн 2014-2020», в якому беруть участь три міста з Болгарії, Румунії та України.

Загальний бюджет проекту для трьох країн складає 1 мільйон 147 тисяч євро. Проєкт фінансується за кошти Європейського Союзу. 

Його українська частина (реалізується в Болграді) становить близько 374 тисяч євро, причому 92% коштів виділяє Євросоюз і 8% становить співфінансування з міського бюджету Болграда.

МалевинськийПланується, що в рамках проекту буде відновлений «Літній павільйон» в парку ім. Пушкіна, на першому поверсі якого в стилі XIX століття відтворять кімнату-музей першого градоначальника Болграда Сергія Миколайовича Малевінський. На другому поверсі будівлі обладнають приміщення для роботи моніторингової групи, яка займатиметься вивченням екологічного стану міста, узбережжя і озера Ялпуг.

Зазначимо, що «Сабиба Малевинського» – народна назва літньої резиденції засновника міста, генерала І. М. Інзова в Казенному саду (перша назва парку ім. Пушкіна). Будинок був зведений в 1822-1825 роках за індивідуальним проектом, автором і творцем якого став ад’ютант Інзова, підполковник-інженер Сергій Миколайович Малевинський, відомий також, як перший головний архітектор і градоначальник Болграда (до 1839 г.).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *