Діти з “помаранчевої” зони масиву “Райдужний” відвідують одеські школи у “жовтій”: чиновники ризиків не бачать

Через відсутність освітніх закладів у житловому масиві “Райдужний” діти з Овідіопольського району Одеської області відвідують школи й дитсадки Одеси. Класи і групи переповнені: по 35-40 учнів у кожному. Наразі місто відноситься до так званої “жовтої” зони, а радужненці – до “помарачевої”, як і увесь Овідіопольський район. Чи є в цьому ризики – намагалась з’ясувати СИЛА ГРОМАД.

Малі мешканці масиву “Райдужний” складають половину, якщо не 2/3 загальної кількості учнів 80-ї та 72 шкіл, що розташовані на вул. Ільфа і Петрова. Все через те, що житловий масив власних шкіл і садків не має, і хоч зараз він віднесений до Таїровської об’єднаної громади, це проблемне питання не вирішується, – бо вільної ділянки для навчальних закладів досі нема. Тому батьки 25-тисячного Райдужного змушені віддавати дітей на навчання до шкіл міста Одеси.

Для муніципалітету це додаткове навантаження, адже якщо освітню субвенцію на навчання кожного учня передбачає держава, – то на матеріальне утримання приміщень, техперсонал, харчування школярів “не зі свого району” місто витрачає кошти з власного бюджету. Тому тепер до питання неврегульованості надання освітніх послуг між ОТГ і м. Одеса додалася ще й епідеміологічна “колізія”: адже мешканці “помаранчевої” зони мають керуватися більшими обмеженнями, ніж у “жовтій”.

У департаменті освіти м. Одеси нам пояснили, що готуються до можливого переходу закладів на новий режим роботи у разі “помаранчевої” зони. Найголовніше – поділ класів на менші колективи, де у кожному – по 10 учнів. Та як це зробити на практиці, якщо у класі не 20, – а 30-40 учнів? Адже вільних класів у школах давно нема.

Якщо ми опинимось в помаранчевій зоні, перейдемо на режим змішаного навчання. Це означає, що: – частину уроків переведуть на повне дистанційне. Мистецтво, фізкультура тощо; – класи розділять на дві групи. До школи діти ходитимуть через тиждень. Перша група в школі, друга закріплює матеріал вдома. Коли вони міняються місцями, вчителі опрацьовують з дітьми новий матеріал. На дистанційне виходить закріплення. Уроки з усіма темами викладаються на сайті департаменту (їх вже майже 1000). Ми опрацювали це на базі 81 школи і всі директори отримали алгоритм. Крім того, кожна школа підготувала платформу, на яку вона переходить в разі дистанційного навчання. Це все дуже складно. І для вчителів, і для батьків. Але найскладніше те, що в разі поділу класи лишаються величезними . 20 дітей – не 10″, – пояснила СИЛІ ГРОМАД Олена Буйневич, очільниця департаменту освіти м. Одеси.

Нагадаємо, Овідіопольський район, на території якого розташований житловий масив Райдужний, вже близько місяця через високі показники епідемічної небезпеки поширення COVID-19 перебуває у “помаранчевій” зоні. З 21 вересня 2020 року рішенням комісії ТЕБ та НС цей термін ще раз подовжили на 14 днів.

Керівництво Овідіопольського району повідомило СИЛІ ГРОМАД, що окремої статистики по житловим районам чи населеним пунктам у складі селищних рад не веде. Але, принаймні, по Таїровській селищній раді кількість хворих – найвища в районі. Адже тут не лише густонаселений “Райдужний”, а й новий “каддорівський” комплекс, мешканці якого, до речі, теж – без власних соціальних об’єктів і користуються інфраструктурою м. Одеси.

“Звичайно, відпрацьовуючи хворих і контактних, ми збираємо повну інформацію про місце проживання/реєстрації, місце роботи (щоб повідомити роботодавця), а також коло найближчіх контактних осіб. Але формуючи кожноденну таблицю окремо інформацію туди не вносимо. Не робимо тому, що відповідно до порядку роботи комісії ТЕБ та НС, або комісії з ліквідації наслідків захворювання, введення карантинних обмежень на території одного населеного пункту (села і селища), а тим паче житлових масивів, не передбачено і якщо завтра, не дай Бог, буде масове зараження людей в “Радужному”, то переведення в червону зону буде всього району. Одеса порядки встановлює самостійно. Але, думаю, вони не сильно відрізняються від наших, чи Таїровських. Обмежень по 10 дітей в школах немає. І бути не може. А от в садочках є. І у нас ми чітко це контролюємо, хоча особисто вважаю, що це не вихід. Чому 10, а не 15? Але ми дали можливість вирішувати виконкомам сільрад самостійно це питання, відповідно до епідситуації в населеному пункті”, – повідомив Ігор Ільченко, в. о. голови Овідіопольської РДА.

Таким чином, ризиків, які несуть переповнені класи в одеських школах, що наполовину складаються з мешканців сусіднього району, що потрапив до “помаранчевої” зони, – місцева влада не вбачає. Тоді як в Одеській області вже є якісний досвід: приміром, у Яськівській ОТГ через “червону” зону в Біляївці дитячі колективи шкіл розділили на класи по 10 учнів, – аби завдяки меншій контактності знизити можливість передачі вірусу. Таким чином виконали режим роботи освітян у “помарачевій” зоні.

“Розподіл на зони ризику є умовний, а заборонити освіту дітям неможливо, лише у крайньому випадку, – якщо місто чи район буде віднесений до “червоної” зони. Єдиний вихід – жорсткі обмеження: дотримання дистанції, захисні маски, вимірювання температури на вході. Але проблема з відсутністю шкіл і садків у “Райдужному” – і як наслідок переповненості одеських закладів, – глобальна, бо в Таїровській ОТГ власних закладів нема.  А тому пандемія ще більше оголила низку цих надважливих проблем. У нас осінь і зима на черзі, почнуться ОРВІ, – а в школах ніхто нічого досі не зробив”, – вважає Давид Шубладзе, лікар, голова громадської організації “Таїрове – це ми!”.

Тим часом, показники захворюваності на Covid-19 на Одещині загрозливо зростають з кожним днем. І якщо протягом останніх місяців тенденція була на боці хворих з області, то за даними на 7 жовтня 2020 року, більша частина інфікованих припадає якраз на місто Одесу: 316 нових випадків, з яких – 164 у одеситів.

Чи не за рахунок прилеглих “помаранчевих” районів відбувається ріст епідемії? Сказати важко. Але на високий ступінь можливих заражень у змішаних колективах дітей з “жовтої” і “помаранчової” зон влада наразі не зважає.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *