У Любашівському районі загинуло 40% озимої пшениці й ячменів. ВІДЕО

В Одеській області, багатьох районах Миколаївської, Херсонської, Запорізької областей ситуація з врожаєм озимих, через відсутність опадів, наближається до критичної. Фермери Одещини у розпачі, – аномально тепла зима, квітневі заморозки та відсутність дощів майже знищили посіви озимих і ярових. Вірогідність отримати бодай якийсь урожай близька до нуля. Через критично низьку вологість грунту, значна частина посівів засохла або взагалі не зійшла.  Всеукраїнська аграрна рада закликає владу звернути увагу на проблему і компенсувати аграріям втрачені посіви. 
Любашівський районКритична ситуація в аграрній сфері вимагає термінового рішення. 2020-го року Одещина ризикує залишитися без врожаю озимих. Особливо страждають через посуху хлібні ниви Бессарабії. Але у вкрай поганому стані й озимі на півночі області. Любашівські фермери кажуть: без поливу не виростять нічого, а це призведе до непоправних втрат, знищення господарств, і навіть голоду.
Сергій ПАРОВИК, голова Любашівської районної ради
“Як керівник Любашівського району, і як екскерівник сільгосппідприємства, дуже занепокоєний станом справ у сільському господарстві, а саме з погодно-кліматичними умовами. Старожили кажуть, що ще в 1946 році було таке, що на протязі року продуктивних дощів майже не було. Останній був у липні-місяці 2019 року. Сьогодні у метровому шарі вологи майже нема, а якщо є, то така кількість, яка недоступна для рослин. Те, що зараз на півдні робиться, уже у нас на піщаних, субпіщаних грунтах таке саме відбувається. Ситуація вже складна, і вона може бути катастрофічною”.
Проте, обсяги збитків агропідприємств регіону, які оприлюднює управління аграрної політики Одеської ОДА, далекі від реальних. Бо втрати господарств, що вирощуюють збіжжя, складають удвічі більше, – порахували у Всеукраїнській аграрній раді.
Анатолій Артеменко, депутат Одеської облради, член правління ГС “Всеукраїнська Аграрна рада”Любашівський район
“Озимий клин це пшениця й ячмені, процентів 40 вже залишилось, інше сьогодні висихає, – є сходи, але стає як сіно, бо опадів немає. Ми у Всукраїнській аграрній раді збираємо дані, заповнюємо анкети, аби показати прем’єр-міністру наші збитки по посівам. На жаль, у нас в районах вже немає управлінь з сільського господварства, їх скоротили, залишилось тільки обласне управління. Воно збирає інформацію по збиткам, по нашим господарствам, – але з цифрами ми не згодні. Думаю, що мінімум в 2 рази цифри по затратам на посіви дають неправдиві губернатору. ми зі свого боку зібрали інформацію по кожному господарству, внас є цифри, і ми хочемо щоб нам держава відшкодувала кошти, в розмірі 1,2 млрд гривень, – перенесла їх на відшкодування втрат через засуху не тільки в Одеській області, а по всій Україні”.
1,2 мільярди гривень – це кошти, передбачені на цьогорічну програму для часткової компенсації кредитної ставки для купівлі землі. Так як ринок лише запуститься з наступного 2021 року, Всеукраїнська аграрна рада просить Уряд нарахувати грошову компенсацію тим господарствам, які постраждали від кліматичних умов, з передбачених коштів.
Свою позицію фермери збираються відстоювати у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.
Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:
https://www.youtube.com/watch?v=zj4ZH26Vaj0&feature=youtu.be

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *