На території Маразліївської ОТГ оселилися білі лелеки

В селі Великомар’янівка, що входить до складу Маразліївської об’єднаної територіальної громади на Одещині, цими днями з’явилися родини граційних лелек. Тут вони збираються виводити своїх пташенят.

Фото птахів розмістили на сторінці Маразліївської ОТГ у Фейсбуці.

Величні птахи кружляють над селом та мостять свої гнізда біля дитячого навчального закладу. Як розповіли дописувачі, у слов’ян ще з давніх часів лелека вважався птахом долі, провісником щастя і добробуту. Селяни вірили, що в дім, на якому з’явилося його гніздо, прийде щастя і злагода, в родині припиняться сварки, діти ростимуть здоровими і не хворітимуть, у господаря садиби буде гарний урожай на полі, а довкола гнізда добре родитимуть фрукти. Вірили, що село, в якому поселилося багато лелек, могло розраховувати на багатий урожай і не боятися посухи.

Вчені вважають, що ці граційні птахи добре розбираються в людях: селяться лише у добрих і працьовитих. Більше того, вони можуть навіть “перевиховувати” людей, впливати на їх подальшу долю.

Недаремно лелеки поселилися в с. Великомар’янівка по вул. Шкільній, де знаходиться навчально-виховний комплекс, де проживають працьовиті люди та родини, які виховують троє і більше дітей та дітей близнят. Маємо надію, що це добрий знак і населення в селі буде збільшуватися, а господарі отримуватимуть гарні врожаї на полях та городах”, – повідомляють в Маразліївській ОТГ.

Цікаво, що в українській мові лелек ще називають чорногузами, або бузьками, від слова “бусол”. Крім того, білий лелека зустрічається на гербах кількох українських міст, зокрема, міста Ананьєва, що на Одещині.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *