Скандальну ділянку під “Ашан” на території Таїровської ОТГ продали новим власникам

Тисячі робочих місць, багатомільйонні прибутки в бюджет, розвиток інфраструктури, наповнення економіки свіжими грішми і приток інвестицій – усе це перекреслив Приморський суд м. Одеси.  Мова йде про постанову, якою суд наклав арешт на земельну ділянку, на якій одна з найбільших торгівельних компаній світу, – французька Auchan Retail International, – збиралася зводити величезний торгівельно-розважальний центр.

Проект “Les Vignes” на території Таїровської ОТГ мав з’явитися в районі перетину проспектів Небесної Cотні та Академіка Глушка, поруч з ЖМ “Райдужний”, 

Ця історія почалося наприкінці 2011 року, коли земельну ділянку розміром 27 гектарів, що належала інституту виноградарства та виноробства ім. Таїрова, рішенням Національної академії аграрних наук було передано Овідіопільській РДА. А та в подальшому продала її фізичним особам. Пізніше всі 14 ділянок було обєднано двома юридичними особами – ТОВ «С.П.Т.» та ТОВ «АБС Технолоджи». Цільове призначення земельних ділянок було змінено під будівництво торгівельно-розважального центру.

У 2013 році власником вище вказаних компаній стає французький «Ашан», який планує на цьому місці зводити найбільший в області ТРЦ. На першому етапі фірма збиралася побудувати тут гіпермаркет площею 15 тис кв. м., галерею магазинів в 4 тис. м. і паркінг на 3,6 тисячі машиномісць.  на другому етапі планувалося відкрити ритейл-парк загальною площею 42 тис. кв.м., а на третьому – торгово-розважальний центр площею 35 тис. кв.м.

Компанія зі світовим імям, дотримуючись букви закону, була впевнена в законності угоди і протягом наступних 6 років підготувала ділянку під будівництво. І навіть перемістила верхній родючий шар ґрунту.

Була розроблена та узгоджена проектна документація ТРЦ, досягнуті домовленості з керівництвом міста і Таїровською селищною радою про реалізацію «Ашаном» проекту дорожньої розв’язки з круговим рухом, яка б дозволила значно розвантажити проблемну ділянку на перетині проспектів Небесної сотні та Академіка Глушка.

«Ділянка під будівництво  торгівельних об’єктів дуже хороша. Цей проект може стати найбільшим в Одеській області, Південна Пальміра не насичена ТЦ, тому  цей центр міг би стати дуже успішним», – зазначав тоді президент консалтингової компанії UTO Вадим Непосєдов.

Однак до будівництва справа не дійшла. Наприкінці березня до Приморського районного суду м. Одеса звернувся старший слідчий у розгляді кримінальних справ органів прокуратури Одеської області, який попросив накласти арешт на ділянку. В своїй заяві він уточнив, що для зміни цільового призначення ділянки площею понад 10 га Овідіопільська  РГА повинна була отримати дозвіл Кабінету Міністрів, але цього зроблено не було.

«Таким чином простежується створення групою невстановлених  на даний час осіб злочинної схеми з метою заволодіння державним майном, а саме земельною ділянкою сільськогосподарського призначення», – йдеться в судовій ухвалі.

Землі були передані в управлення Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).  Як повідомляв начальник управління менеджменту активів АРМА Віталий Резник, були оголошені торги і через офіційний майданчик СЕТАМ земля була реалізована.

Перспективну ділянку викупила маловідома київська фірма «Пелучо» – за “смішною” ціною… у 350 тисяч доларів. За даними Єдиного реєстру юридичних осіб Міністерства юстиції, її бенефіціарним власником є пані Ірина Мариніна, яка також володіє київською майстернею краси «Все для тебе».  

Між тим, подейкують, причиною скандалу навколо “Ашану”, скоріш за все, став розміщений неподалік, на проспекті Небесної сотні, ТЦ “Citi Center”, За неофіційною інформацією, Citi Center належить “сірому кардиналу” і негласному господарю Одеси Володимиру Галантернику, для якого поява потужного конкурента у вигляді нового рітейл-парку від «Ашана» означала б сумний кінець ТРЦ

Олігарх, маючи гарні стосунки з керівництвом міста та силовими структурами, а також вплив на судову та прокурорську владу, зумів ініціювати накладення арешту на земельну ділянку, передану «Ашану». 

«Галантерник – людина, яка багато в чому визначає політичні та економічні процеси в місті, – стверджує одеський політолог Ярослав Католик. – Він – сірий кардинал Одеси».

Його також пов’язують з кримінальною групою Олександра Ангерта. Вважається, що саме він зараз керує всіма бізнес-процесами.

Тим часом, міжнародні інвестори вже давно охрестили одеський регіон «корупційним болотом» і обходять його стороною, – поки центральна влада закриває очі на діяльність злочинних кланів, які були і залишаються справжніми господарями Одещини.

Між тим, «Ашан» – далеко не поодинокий випадок,  який набув розголосу лише тому, що були зачеплені інтереси потужної міжнародної корпорації з обігом 60 млрд євро.  Але якщо вже світова компанія стала жертвою корупції одеських чиновників та заангажованих судових рішень, – тоді як може захистити себе проста людина чи представник малого бізнесу в Україні?..

Джерело – Південна Медіа Мережа  

2 thoughts on “Скандальну ділянку під “Ашан” на території Таїровської ОТГ продали новим власникам

  1. Доброго дня!
    Хочу вказати на безграмотність, Ашан не відміняється. Не Ашаном , а Ашан.

    1. А можете надати аргументовану відповідь? Де заборонено відмінювати саме слово “Ашан”??? Конкретно, правила відмінювання іншомовних слів, в даному випадку – чоловічого роду, відмінюються за звичними закінченнями, згідно із Правописом. Чоловічий рід – “Ашан”, в орудному відмінку має закінчення “-ом”. Якби ми вживали назву “Ашан Україна”, – в такому випадку, справді, слово “Ашан” не мало б відмінюватись. Але в нас є тільки слово “Ашан”, яке відмінюється за притаманними українській мові закінченнями. У нас кваліфіковані філологи, які володіють літературною українською, слідкують і за Правописом, і за грамотною подачею матеріалів, тому Ваші зауваження в даному разі не мають підстав. Дякуємо за увагу до нашого видання 🙂

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *