В Одесі відкрився музей нематеріальної культурної спадщини

В Одеському обласному центрі української культури відкрився музей нематеріальної культурної спадщини. Тут представлене все, що розкриває культуру й традиції Одеської області за останні 200 років. Відкриття музею приурочили  до 88-річчя Одеської області.

Раніше це приміщення служило залом для демонтрації декоративно-прикладного мистецтва Одеської області.

До експозиції музею увійшли костюми для маланок, які колись використовували н півночі Одещини, вишиванти з автенчтичним орнаметом, прикраси для оселі, створені в Бесарабії, днекоративний розпис, кераміка, народні ляльки-мотанки та багато іншого. Серед цікавих експонатів – дідух, який ставили в українських родинах замість новорічної ялинки.

«Його ставили на покуття на Різдво і стояв він до нового року. Потім його треба було помолоти, а солому спалити”, –  розповідає директорка Одеського обласного центру українськой культури Валентина Вітос.

Особливої уваги заслуговує південний розпис, який нічим не уступає славнозвісному петриківському.

Експонати для музейної колекції збирали всім миром. Щось добували під час културно-етнографічних експедицій в Одеській області, щось отримували в дарунок, а щось приносили з власних колекцій співробітники центру.

Один з найновіших експонатів – семиметровий рушник “Сонячна Одещина”, який вишивали на столітньому домотканому полотні протягом трьох років. В роботі взяли участь 3, 5 тисяч людей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *