Всесильні префекти, скорочення термінів мерів з 5 до 4 років та ліквідація міст обласного значення: загрози децентралізації. ІНФОГРАФІКА

На сайті Верховної Ради опубліковано текст президентського законопроекту, поданий Володимиром Зеленським минулого тижня, який передбачає внесення змін до Конституції і що стосується децентралізації влади, яку в ОП хочуть завершити до весни і після цього провести перші місцеві вибори.
Згідно з документом, пропонуються зміни до Конституції України щодо децентралізації влади. Наприклад, ліквідується поняття «район», вводиться інститут префектів. Виконавчу владу в областях і округах здійснюють територіальні органи центральних органів виконавчої влади, а представниками держави в округах і областях, а також в Києві, є префекти. Останні призначаються і звільняються президентом за поданням Кабміну.
Також пропонується змінити положення, що стосуються адміністративно-територіального устрою і, зокрема, ввести такі одиниці, як громада (первинна одиниця), округ, область, Автономна Республіка Крим.
Варто відзначити, що в законі вже помічені норми не децентралізації, а навпаки посилення президентської влади на місцях. Так, префекти зможуть зупиняти будь-які рішення місцевих рад.
«Дія актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування, якщо вони не відповідають Конституції або законам України, припиняє префект з одночасним зверненням до суду. У разі прийняття радою, головою громади, окружного, обласної ради акта, який не відповідає Конституції України і створює загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності або загрозу національній безпеці, президент України за поданням префекта припиняє указом дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного Суду України, тимчасово призупиняє повноваження голови громади, складу ради громади, окружного, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого. Тимчасовий державний уповноважений спрямовує організовує діяльність відповідних виконавчих органів ради громади, виконавчого комітету окружного, обласної ради», – йдеться в документі.
В Асоціації міст України різко розкритикували запропонований законопроект. У новому варіанті “децентралізації від Зеленського” вбачають величезні загрози для місцевого самоврядування.
Детальніше – у інфографіці від АМУ:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *