В селі Августовка Біляївського району виявили розтрат на 1,2 мільйони гривень

За результатами ревізії сільського бюджету та фінансово-господарської діяльності Августівської сільської ради працівники Південного офісу Держаудитслужби виявили порушення, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, на суму понад 1,2 млн грн. Перевірка охопила період у три роки, починаючи з 1 січня 2016-року повідомляє прес-служба Південного офісу Держаудитслужби.

Зокрема, сільрада не використовувала повною мірою свої повноваження для встановлення граничного розміру пайової участі, а також не контролювала повноти її сплати у розвиток інфраструктури села, через що втрачено 733 тис. грн.

У Держаудитслужбі навели приклад. Так, на території села два підприємці збудували автозаправну станцію та складський комплекс. Такі масштабні об’єкти дають власнику не лише прибуток, а й мають принести чималий дохід на розвиток інфраструктури території, на якій збудовані. Утім, сільська рада не уклала з ними договорів, за яких мала б ці внески отримати (від автозаправки – 283 тис. грн, від складів – 355 тис. грн).

Під час ревізії один з підприємців уклав договір та частково зробив свій, обумовлений чинним законодавством, внесок (лише 77 тис. грн). Ще 216 тис. грн сільрада зайвим чином витратила на оплату підрядним організаціям завищених обсягів виконаних ремонтних робіт, з яких 44 тис. грн повернуті ще під час ревізії.

Аудитори встановили порушення з оплати праці (140 тис. грн), здійснення видатків за рахунок коштів загального фонду замість спеціального (105 тис. грн) та інші. Августівській сільській раді надіслали обов’язкові вимоги щодо усунення виявлених порушень та застосовано фінансові санкції у вигляді попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства, зупинення операцій з бюджетними коштами та зменшення бюджетних асигнувань.

За допущені порушення фінансової дисципліни складено шість протоколів на сільського голову та чотирьох бухгалтерів апарату сільської ради, ДНЗ “Світанок” та “Орлятко”. Матеріали ревізії передані до Головного управління Національної поліції в Одеській області.

Автор – Ірна Ткаченко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *