В Татарбунарах шукають усиновителів… для 7 дітей з однієї родини

В Татарбунарах сім діток, позбавлених батьківського піклування, мріють про люблячих маму і тата На первинному обліку служби у справах дітей Татарбунарської РДА знаходяться сім діток, рідних між собою: Людмила (10 років), Олена (8 років), Євгенія (7 років), Катерина (5 років), Віталіна (4 роки), Володимир (3 року) і Марія (1 рік і 4 місяці). На жаль, рішенням суду їх одинока матір позбавлена ​​батьківських прав, а родичів, які мали б бажання і можливість взяти дітей на виховання в свою родину, немає.

Вже більше року ці дітки знаходяться в державній установі. Це пов’язано з тим, що роз’єднання братів і сестер заборонено законом, а більшість кандидатів готові усиновити одного-двох дітей, максимум трьох дітей, влаштування такої кількості дітей в сім’ї поки проблематично. Тому єдиною можливістю влаштувати цих цікавих, добрих, життєрадісних дітей в сім’ю, не роз’єднуючи їх, є створення дитячого будинку сімейного типу.

Що таке дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ)? Це окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як п’яти дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. При цьому, загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, включаючи рідних дітей.

Діти-вихованці перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення ними повноліття (18 років), а в разі продовження навчання – до 23 років або до закінчення ними відповідного навчального закладу. Необхідною умовою для створення ДБСТ є підготовка кандидатів в батьки-вихователі до соціальної ролі вихователів прийомних дітей, забезпечується проходженням спеціального навчання (тренінг-курсу).

Від існуючих форм сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (усиновлення, опіка, піклування, прийомна сім’я), будинок сімейного типу відрізняється насамперед тим, що держава надає сім’ї, яка бере на виховання дітей, матеріальну і соціальну підтримку. Виплата державної соціальної допомоги здійснюється протягом всього періоду проживання дитини в дитячому будинку сімейного типу і становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.

Також, законодавством передбачено відрахування страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за батьків-вихователів з сум їх грошового забезпечення. Крім того, при створенні дитячого будинку сімейного типу, батькам-вихователям надається індивідуальний житловий будинок або багатокімнатну квартиру. Надане в користування житлове приміщення повинне бути обладнане необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого користування.

Також дитячому будинку сімейного типу може надаватися в користування земельна ділянка для ведення садівництва та городництва поблизу з розташуванням будинку і транспортний засіб.

Усіх, кого зацікавила дана інформація, фахівці з усиновлення радять звернутись до служби у справах дітей Татарбунарської районної державної адміністрації за адресою:

місто Татарбунари, вул. Горького, 1, кабінет № 4.

Телефон: (04844) 3-23-31.

Мешканці Одеської області можуть отримати інформацію про дітей в службі у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації за телефоном: (048) 728-35-44, 728-37-95.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *