В Татарбунарах пройшла низка заходів до Міжнародного дня рідної мови

Для кожного народу мова – найбільший скарб, віддзеркалення душі народу, його історії. Щороку, 21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року в Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання бенгальської мови. Відтоді в Бангладеші цей день став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато часу. Аж у 1999 році на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було прийнято рішення про відзначення Міжнародного дня рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.

21 – 22 лютого бібліотекарями Татарбунарської ЦРБ спільно з працівником районного історико-краєзнавчого музею було проведено ряд заходів, присвячених Міжнародному Дню рідної мови.

До медіа-зали завітали юнаки з аграрного училища, ЗОШ №1 та НВК «Школа-гімназія», щоб ознайомитися з мовними традиціями, які сягають сивої давнини та дізнатися про довгий і тернистий шлях розвитку української мови. Ведучірозповіли про витоки рідної мови та її значення в житті людини, ознайомили з літературою на книжковій виставці «Мова – життя основа» та продемонстрували відеоматеріал.

Неабияку зацікавленість у присутньої молоді викликали старі документи з фондів музею. Відповідаючи на питання вікторини «Знавці рідної мови», учні продемонстрували гарні знання, а також вправно справилися із завданнями, доповнюючи прислів’я. Завдання також передбачали роботу з тлумачними словниками і розгадування кросвордів. За правильну відповідь діти отримували солодкий подарунок. Постійна читачка районної бібліотеки Павлюк Л.М. познайомила присутніх з чарівним світом творчості Лесі Українки.

Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Кожна людина має завжди пам’ятати хто вона, звідки родом, де її коріння, кожна людина повинна знати свою мову, любити її, цінувати, збагачувати, берегти. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат еволюції кожного етносу.

Автор – Ірина Ткаченко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *