Одеське ноу-хау в реформі децентралізації: місто Арциз прагне отримати статус обласного значення

Це вже другий населений пункт області,  після міста Татарбунари.

20 лютого, на сесії Арцизької міської ради депутатами було схвалено проект рішення про те, щоб Арциз отримав статус міста обласного значення. Депутати впевнені, що на сьогоднішній день це питання є актуальним і дозволить збільшити темпи розвитку місцевої території, а також подальше забезпечення економічного, соціального і культурного розвитку міста, ефективного управління та вирішення життєво важливих питань громади, забезпечення якісного рівня життя її жителів.

Серед позитивних моментів, які нібито дасть Арцизу новий статус, називають збільшення фінансового ресурсу ради, що дозволить посилити підготовку міста до майбутнього об’єднання з сільськими радами та активне впровадження реформи місцевого самоврядування. Також, на думку міської влади, перехід на новий рівень самоврядування і набуття повноважень істотно наблизить до людей послуги в сфері освіти, медицини, соціального обслуговування тощо. Депутати міської ради пропонують офіційно виступити перед районною радою та Верховною Радою України з питанням про призначення Арциза містом обласного значення, а контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питання регулювання земельних відносин та охорони навколишнього середовища.

В”ячеслав Демченко, виконавчий директор Одеського відділення Асоціації міст України, до якого входить і місто Арциз, так прокоментував рішення депутатів:

Це своєрідне ноу-хау у вирішенні питання приєднань громад до міст обласного значення. Законодавство для цього вже є: ще у травні новий законопроект дозволив містам обласного підпорядкування об”єднувати навколо себе громади, без проведення обов”язкової процедури виборів. Адже кожна ОТГ, яка утворюється, завдяки об”єднанню, отримує ті самі повноваження, що є у міст обласного значення: це фінансові ресурси, можливості самостійно вирішувати важливі питання в житті своєї громади. А тут, у випадку присвоєння місту статусу обласного значення – є деякий “шлях відступу” –  адже у 2020 році вже пройдуть вибори мерів міст, селищ та ОТГ. Можливо, місцеві керівники не хочуть іти звичайним шляхом об”єднання, бо це означатиме необхідність пройти процедуру перших виборів у нову ОТГ вже зараз, – і таким чином прагнуть спокійно допрацювати до кінця своєї каденції в 20-му році. Ймовірно, що для місцевих органів самоврядування це прийнятний шлях, щоб усі “залишились” на своїх місцях. Адже коли утворюється громада навколо міста обласного значення, сільські голови автоматично стають членами виконкомів, або виконують обов”язки старост у своїх сільських радах”, – прокоментував ініціативу арцизської влади пан В”ячеслав.

Нагадаємо, раніше з ініціативою про зміну статусу з районного значення на обласний виступили в Татарбунарах. Депутати облради цю ініціативу підтримали і тепер своє слово повинні сказати депутати Верховної ради. На даний момент статус міста обласного значення на півдні Одеської області мають тільки Ізмаїл та Білгород-Дністровський.

Автор – Ірина Ткаченко, Оксана Піднебесна

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *