“Впливай на майбутнє”: в Одесі обговорили запровадження електронної демократії

Регіональний розвиток електронної демократії, діалог органів влади з суспільством, взаємодія, прозорість, залучення громад до життя своєї держави – стали темою обговорення аналітиків і експертів. Публічну дискусію на тему “Чи є майбутнє в електронної демократії на Одещині?” організувала ГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення”.

У заході взяли участь  представники Одеської ОДА, Комітету виборців України, Одеського відділення Асоціації міст В’ячеслав Демченко, представники місцевого самоврядування з Одеси, Біляївки, Теплодару, Южного, Чорноморська, Білгород-Дністровського, а також Балтської ОТГ, Куяльницької ОТГ та Тузлівської громади та районів Одещини, керівники громадськиї організацій. Поділилися досвідом впровадження інтерактивних сервісів представники з Вінниці та Дніпра.


Люди мають бути не просто об’єктими для влади, а ставати суб’єктами важливих процесів в житті регіону і країни”, – відзначив Андрій Крупник, заступник голови ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення”. 

Серед основних проблем у сфері електронної демократії в Одеській області, на думку експертів, які проаналізували ситуацію у 7 містах обласного значення та 28 ОТГ і 26 РДА області, відзначено наступні:

  • відсутність на сайтах органів місцевого самоврядування значної кількості інформації, яка важлива для жителів з точки зору участі в управлінні місцевими справами
  • неналежне оприлюднення інформації на веб-сайтах ОМС
  • проблений доступ до деяких видів інформації на сайтах райдержадміністрацій
  • незадовільний стан розвитку сфери відкритих даних
  • недостатній рівень присутності суб’єктів владних повноважень у соціальних мережах
  • вкрай низький рівень впровадження інструментів електронної участі в громадах
  • онлайн-трансляції засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень майже не практикуються
  • незначна увага до компоненту електронної демократії в регіональних стратегіях та цільових і комплексних програмах

Головний тезис платформи електронної демократії – “Впливай на майбутнє”. Адже фінансова прозорість, легка комунікація економить час і ресурси, і дає можливість ефективно розвиватися громадам, – наголосили учасники дискусії. А сприяють цьому механізми подання електронних петицій, електронних звернень, консультацій. Нові інтерактивні сервіси можуть бути доступні кожній людині, ними легко скористатися зі смартфону чи планшету.
Як відзначив заступник голови Одеської ОДА Віталій Свічинський:

Змінюється суспільство – і змінюється влада, і ми готові до співпраці. Хочу, щоб ми напрацювали такі інструменти, які були б зручні для використаня всього суспільства, і щоб люди мали бажання ними скористатися. Бо можна створити мільйони сервісів, витратити на них багато ресурсів, але головне – щоб вони були зручними і ефективними, з точки зору користувачів”.

Під час дискусії був презентований проект Концепції розвитку електронної демократії в Одеській області та плану заходів з її реалізації. Проект розпорядження Одеської ОДА автори Концепції вже розробили і передали на затвердження обласній владі. 

Автор – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *