Дитина не ходить до школи? Поліція йде до вас

Тепер якщо дитина без поважних причин не ходить до школи, нести відповідальність за це батьки будуть… перед поліцією. Можливо, залучать фахівців із захисту прав дітей.

Якщо школяр пропускає уроки за сiмейними обставинами, то батько чи мати повиннi написати пояснення, у якому мають вказати причини вiдсутностi учня. Як правило, попередньо батьки телефонують класному керiвниковi та кажуть, що дитини цього дня не буде, а пiзнiше пишуть пояснення.

Якщо учень не ходить до школи через хворобу, то варто про це також повiдомити, а пiсля обов’язково принести довiдку вiд лiкаря. Бо якщо дитина не приходить на навчання впродовж десяти днiв поспiль iз невiдомих причин – школа повинна невiдкладно повiдомити про це вiдповiдний територiальний орган нацiональної полiцiї та службу у справах дiтей.

Такi правила поширюються на всi школи України та регламентуються постановою Кабiнету Мiнiстрiв №684 “Про затвердження Порядку облiку дiтей шкiльного вiку та учнiв” (пункт 13)”, що набула чинностi 13 вересня 2017 року”.

Яка може бути вiдповiдальнiсть за порушення цих правил?

Якщо дитина безпричинно не ходить до школи, то наш працiвник навiдується до батькiв i проводить з ними роз’яснювальну роботу. Якщо це не допомагає, то наступного разу батькiв уже можуть притягнути до адмiнiстративної вiдповiдальностi за ухилення вiд виховання дитини. Сума штрафу невелика, кiлькадесят гривень, – розповіли нам в обласній службі у справах дiтей. – Якщо й це не допоможе, то їх навiть можуть позбавити батькiвських прав. У цьому випадку насамперед йдеться про дiтей з неблагополучних сiмей.

– Чи можуть за прогули зi школи вiдрахувати?

– У жодному разi, – пояснюють в департаменті освіти.

– Що ж тодi буде з дитиною? Куди вона подiнеться?

Завдання школи – охопити освiтою всiх учнiв. До речі, цiкавим в цьому плані може бути досвiд нiмецьких шкiл. Там у документi, який дiти отримують пiсля закiнчення школи, вказують кiлькiсть навчальних днiв, якi школяр пропустив. Це один iз дiєвих адмiнiстративних методiв. Коли пiсля закiнчення школи дитина хоче вступити до вищого чи професiйного навчального закладу, дирекцiя звертає увагу на кiлькiсть прогулiв, i абiтурiєнтовi це може дуже нашкодити. А якщо пiсля канiкул, примiром, дитина вчасно не повернулась на навчання без вагомої причини, пропустила декiлька днiв – батькiв штрафують.

Автор – Ірина ТКАЧЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *