Громадську діячку з Кілії Ганну Філіну нагородили за допомогу людям з інвалідністю

Голові Кілійського районного товариства інвалідів Ганні Філіній вручили орден княгині Ольги.

Державну нагороду наша землячка отримала з рук губернатора Одеської області Максима Степанова 22 січня на урочистому зібранні з нагоди Дня Соборності України, який відбувся в Одеському національному академічному театрі опери та балету. Під час урочистої церемонії державними нагородами були відзначені понад 50 жителів Одеської області – лікарі, юристи, архітектори, діячі освіти, культури і мистецтв, багатодітні матері. Відома Кілійська громадська діячка Ганна Філіна нагороджена орденом княгині Ольги III ступеня за вагомий особистий внесок у реалізацію державної політики в сфері соціального захисту та реабілітації осіб з інвалідністю, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм. Відповідний Указ Президент України Петро Порошенко підписав ще наприкінці минулого року.

Ганна Панкратівна – уродженка Кілії. Притаманна їй рішучість, вміння йти до поставленої мети, долаючи перешкоди, дають їй внутрішні сили побороти багато життєвих труднощів, яких було більш ніж достатньо, але при цьому йти по життю, радіючи, і даруючи свій позитивний настрій оточуючим.

Ще в молодому віці, у 41 рік вона опинилася в інвалідному візку. І ось уже 32 роки, долаючи свою недугу і всі обставини, Ганна Філіна є прикладом людини, яка вміє не просто протистояти труднощам, а й незважаючи на них, зберігати енергію, бути небайдужою до життя інших людей, допомагаючи сотням навколо.

Очоливши 2007 року товариство інвалідів, 12 років вона невпинно вирішує їхні потреби, відстоює інтереси, а інколи – допомагає виживати. Сама Ганна Панкратівна зізнається:  спочатку було нелегко. Люди, навіть ті хто вже був на той час членами організації, з сумнівом ставилися до її реальних можливостей.

Стимул з’явився, коли я відчула підтримку з боку мого заступника Марії Овчинникової. За ці 12 років нам вдалося зробити нехай не все задумане, але багато що. Бувало й руки опускалися, і ночами не спала … Але ми працювали. Кількість тих, кого об’єднало районне товариство інвалідів, значно збільшилося. Тепер нас понад триста чоловік. Ми активно зайнялися соціалізацією дітей і підлітків з інвалідністю, розвиваємо спортивний рух. На рахунку товариства кубки та медалі не тільки районного, обласного, а й Всеукраїнського рівня. Надаємо за сприяння численних спонсорів, яким ми безмежно вдячні, гуманітарну допомогу. Саме їх матеріальна і фінансова допомога – гарант реалізації всієї роботи. А взаємодія з керівництвом міста і району дають нам величезний шанс виживати”, – розповідає голова товариства.

Успіх діяльності товариства – виняткова заслуга Ганни Панкратівни, яка за роки роботи на посаді очільниці здобула повагу і довіру не лише членів організації, а й величезної кількості спонсорів і меценатів. Як великі промислові і сільськогосподарські виробники, так і фермерські та численні приватні підприємства з готовністю відгукуються на її звернення, і з готовністю надають допомогу, яка дозволяє полегшити життя людей з інвалідністю. Підтримати їх матеріально, що надалі дає їм і відчуття моральної підтримки, яка проявляється у вигляді причетності до їх цілком життєвих потреб. Ганна Філіна активно співпрацює абсолютно з усіма: підприємства, установи, громадські організації, благодійні фонди, релігійні організації.

Відома в районі діячка є також членом громадської та координаційної рад РДА. Сил Ганни Панкратівни вистачає і на суспільне життя, і на любов до близьких. Вона – чудова господиня і мати двох дорослих дітей, красуні онучки і правнука, який є особливою гордістю бабусі. Найближча «соратниця»,-  її заступник на посаді голови, Марія Овчинникова, – щиро розповідає про свою подругу:

“Ми знайомі вже 12 років, з того самого моменту, як Ганна Панкратівна очолила наше організацію. Було спочатку дуже непросто, проте ідеї, які вона генерує, вміння знаходити контакт з людьми принесли результати, і наше громадська організація успішно працює. Вона з тих людей, хто вміє повести за собою, хто викликає довіру”, – ділиться Марія Григорівна.

27 січня Кілійське районне товариство інвалідів готується відзначити 25-річчя. З підготовкою до цієї важливої дати пов’язані плани Ганни Філіної на найближче майбутнє. Її цінує і поважає керівництво району та області, а тепер у неї, володарки іменного годинника губернатора і звання «Жінка року», з’явилася і державна нагорода – орден княгині Ольги. Першою після губернатора, нашу землячку привітала голова Кілійської РДА Наталія П’ятун. І всю дорогу від Одеси до Кілії не змовкав телефон громадської діячки, яку щиро вітали із заслуженою нагородою.

Автор – Анна БУЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *