На обліку кілійської служби у справах дітей – 70 малюків

Часом, навіть дорослий під вантажем життєвих обставин губиться, і потребує допомоги. Що вже говорити про дітей? Коли дитина втрачає сім’ю, стикається з насильством в сім’ї, коли недбайливі батьки не виконують свої батьківські обов’язки – на захист їх інтересів стають державні служби. До таких належить і служба у справах дітей Кілійської РДА.
Дана служба захищає права і інтереси маленьких громадян України. На її обліку – діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. А також діти, які опинилися в складних життєвих обставинах через неналежне виконання батьками своїх батьківських обов’язків, діти, які постраждали від будь-яких видів насильства, діти, які систематично добровільно залишають місце свого постійного проживання. Однак недостатнє матеріальне становище сім’ї не є підставою для взяття її на облік. Основний привід – невиконання батьками своїх прямих обов’язків.
Для формування банку даних служба тісно співпрацює і взаємодіє з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, правоохоронними органами, відділом освіти та медициною.

В. о. начальника служби у справах дітей Кілійської РДА Оксана Володимирець:

У разі виявлення сім’ї, яка опинилася в складних життєвих обставинах, ми екстренно реагуємо, організовуємо рейд, дивимося, чого потребує сім’я, і ​​такій сім’ї надається всебічна допомога.
 З початку року представниками служби у справах дітей, поліції, медицини, КРЦСССДМ проведено 38 рейдів по сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах. Нами обстежено умови проживання 289 сімей, в яких проживають 692 дитини. Проводимо з батьками профілактичні бесіди.
Оксано Валентинівно, у чому полягає практична робота служби?
 – Від елементарного збору необхідних речей до реального вирішення різних проблемних питань сім’ї. Ми є також організаторами низки акцій. З 25 жовтня проводиться районна профілактична операція «Сім’я». Її мета – запобігання загибелі дітей від переохолодження в осінньо-зимовий період. Ми виявляємо родини з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах та приділяємо особливу увагу їх підготовці до зимового періоду.
 І це не єдина масштабна акція, ініційована нами. До початку навчального року вже традиційно ми проводимо акцію «Готуємо дітей до школи», мета якої – забезпечити дітей соціально незахищених верств населення шкільним приладдям. Також проводилася регіональна цільова профілактична операція «Літо-2018», спрямована на пропаганду здорового способу життя, профілактику правопорушень, попередження дитячої безпритульності. В ході даної акції службою у справах дітей спільно з представниками поліції проведено 11 рейдів по місцях масової концентрації молоді м Кілії та Кілійського району. До всіх вищезазначених акцій активно долучаються не тільки структурні підрозділи по роботі з дітьми, а й небайдужі громадяни, – ділиться держслужбовець.

На даний момент на профілактичному обліку кілійської служби у справах дітей перебуває 70 дітей, які проживають в 32 сім’ях. Також 22 дітей, які тимчасово, за заявами батьків (у зв’язку з важким матеріальним становищем), знаходяться в державних установах. Після поліпшення ситуації в родині діти повертаються до батьків. За кожним сигналом – дитячі долі, чиїсь життєві прикрощі. Знаходити сили працівникам служби допомагає їх небайдужість.

У нас в службі у справах дітей не працюють випадкові люди, – продовжує пані Оксана. – Наші співробітники – це ті люди, які завжди готові надати всіляку допомогу, ми працюємо в режимі постійної «готовності». Як правило, нерідко таким дітям потрібна медична допомога, тому у нас дуже тісний контакт із завідуючою дитячим відділенням ЦРЛ Наталією Володимирівною Мазуренко. Дай Бог їй здоров’я і душевних сил. Це людина – цілком віддає себе турботі про здоров’я дітей.
 Коли вдається допомогти дитині, його сім’ї, звичайно, радієш. Але є сім’ї, в яких на превеликий жаль, не досягається позитивних змін. І тоді постає питання про позбавлення батьківських прав, але це знаходиться в компетенції суду“, – зізнається співрозмовниця.

 – Пані Оксано, що б Ви побажали батькам своїх підопічних і взагалі батькам?
Звичайно ж, більш відповідально ставитися до виконання своїх батьківських обов’язків і вихованню своїх дітей, тому що наші діти – це найважливіше і найцінніше, що є в житті кожного з батьків.

Напередодні Новорічних та Різдвяних свят Оксана Володимирець надала телефони служби у справах дітей, за якими бажаючі надати допомогу сім’ям, які її потребують, можуть звернутися до служби й запропонувати свою підтримку тій чи іншій родині. Також за телефонами можна повідомляти і про відомі вам факти насильства в сім’ї.

Вашу інформацію і пропозиції допомоги чекають за телефонами: (04843) 4-19-86 або 4-35-37.
Можна дзвонити і в Кілійський районний центр сім’ї, дітей та молоді: 4-28-03.

Автор – Анна БУЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *