Андріївські вечорниці в Татарбунарській бібліотеці

Серед осінньо-зимових свят для молоді виділяється, мабуть, найцікавіше – день Андрія Первозванного, чи як його ще називають у народі – Калита. Свято припадає на 13 грудня і є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя.

Ця давня традиція – прекрасний витвір людської фантазії, призабутої сьогодні, яку хочеться повернути до життя, щоб ожила одна із сторінок молодості наших предків.
Напередодні свята Андрія в медіа-центрі Татарбунарської районної бібліотеки відбулися молодіжні гуляння, які спільно підготували та провели працівники бібліотеки і Татарбунарського районного історико-краєзнавчого музею для студентів 1 курсу професійно-технічного аграрного училища.

Юнаки та дівчата довідалися про історію свята, а потім розіграли святкові сценки.
Хлопці вправлялися у спритності: Калита – медовий солодкий корж, який підвішували до стелі поверх голів і кожний парубок повинен у стрибку вкусити шматочок коржа. Охороняв його Пан Калетинський, який обирався серед присутніх молодих людей – найсильніший та найспритніший.


Дівчата намагалися дізнатися імена майбутніх наречених, професію суженого, та найбільше їх цікавило – чи чекати в цьому році кохання, одруження? Все це перемежовувалося піснями, легендами, переказами та веселощами.
У бібліотечному медіа-залі ожили ігри і забави нашого народу.

Працівники культури відновлюють давні свята, щоб не пішли у забуття традиції наших предків. Міцний наш рід, жива у ньому пам`ять про минуле.

Тож бережімо цю прекрасну, невичерпну скарбницю – у ній розум, кмітливість, гумор, надія. Хай у вас завжди живим вогником світяться обереги пам`яті!

Автор – Олена Ганська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *