“Виходь на світло”: Держпраці обіцяє перевірки і штрафи за нелегальних працівників на Одещині. ВІДЕО

Таїровську громаду відвідала головна держінспекторка відділу з питань праці та заробітної плати ГУ Держпраці в Одеській області Інна Долга. Вона зустрілась із керівництвом селищної ради та детально розповіла про перебіг інформаційної кампанії «Виходь на світло», яка діє в області. І якщо у першій половині 2021 року управління попереджало про наслідки порушення законодавства про працю, то у другому півріччі можуть без запрошення навідатись на будь-яке підприємство, де задіяні наймані співробітники. І перевірити дотримання закону, а в разі його порушення – скласти протокол чи стягнути штраф.
Говорили про те, чому незадекларована праця — це погано для всіх, у першу чергу для працівників та роботодавців та чому втрачають від нелегального працевлаштування й бюджети місцевих громад. Головне, що місцева влада готова консолідувати зусилля з представництвом Держпраці, аби переконати своїх працедавців працювати в законному руслі та не наражатися на штрафи.
«Наша інформаційна кампанія називається «Виходь на світло», — розповідає Інна Долга, інспекторка Держпраці в Одеській області. — Ми зустрічаємося з усіма керівниками громад в Одеській області, інформуємо про те, що неформальна економіка і незадекларована праця — це ризики для всіх, як для працівника, який позбавлений своїх прав на гідні та безпечні умови праці, гарантовану оплату, відпустку, декретні виплати, так і для роботодавців. Адже в разі повторного протоколу, складеного за неоформлення працівника, накладається штраф, який складає 30 мінімальних зарплат, а це 180 тисяч гривень. Тому просимо, звертаємо увагу усіх на те, що ми проводимо перевірки, виїжджаємо на місця, і ведемо переврки законних вимог до роботодавців».
Як повідомила пані Інна, масштаби незадекларованої праці вражають: так, кожен п’ятий працівник в Україні отримує нелегально зарплату в конферті. Дехто з працедавців оформлює роботіввників на неповний робочий день, коли вони працюють за повним графіком, або жпереводять в неоплачувані відпустки, щоб не відраховувати сплати в бюджет.
Це величезні втрати для громад Одеської області, бюджети в яких значною мірою формуються від надходжень податку з доходів фізичних осіб (60% ПДФО залишається в громадах). Крім того, лідерами у неформальній зайнятості є: сільське господарство, торгівля, будівництво, транспорт, сфера обслуговування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *