У Любашівській ОТГ матір повернула трьох дітей через суд: вони 8 років росли в родині священика. ФОТО

Досить рідко, але все ж трапляються чудесні (іншим словом не назвеш), випадки, коли матері, позбавлені батьківських прав, повертають своїх чад у родинне коло. Заради своїх кровинок вони нарешті осмислюють свій асоціальний спосіб життя. Відмовляються, насамперед, від пияцтва, а також наводять лад у своєму житлі, обробляють город чи заводять господарство та влаштовуються на будь-яку роботу, щоб їхні діти зростали у затишку.
Вистачило сили волі стати на праведний шлях 38-річній багатодітній матері Ірині Антоновій з Новокарбівки, яку було позбавлено батьківських прав відносно трьох малолітніх дітей у жовтні 2012 році за неналежне виховання дітей. І лише 12 липня 2021 року її в судовому порядку поновлено в батьківстві.
До цього часу її діти вісім років мешкали у Бобрику Другому, в опікунській родині Наталі та Ігоря Жеверданів, яку вважають своїми батьками. Аліна, Олексій і Кирило, яким нині 14,13 і 9 років, мало не від народження через алкогольну залежність батьків жили у злиднях та антисанітарії, аж доки не втрутилися соціальні служби.
У травні 2013 року родина священика Ігоря Жевердана, створивши прийомну сім’ю, прихистила знедолених малюків у своєму домі. Попри те, що на той час в них самих вже було п’ятеро власних дітей, подружжя наважилось на опікунство. Усіх вісьмох дітей, без винятку, батьки плекали й виховували у гарних умовах, в любові до людей і до Бога. Їхні прийомні діти щодень ходили до школи, мають різнобічні захоплення, відвідували церковну службу в місцевому храмі, відпочивали у літніх таборах, допомагали батькам по господарству, отримували подарунки до Дня Святого Миколая, новорічно-різдвяних свят, їм влаштовували дні народження. Одним словом, отримали безтурботне і веселе дитинство.
Офіційна «передача» дітей від прийомної матері Наталі Жевердан рідній матері Ірині Антоновій відбулася у Любашівці, в кабінеті головного спеціаліста відділу з питань соціального захисту дітей та профілактики правопорушень служби у справах дітей Подільської райдержадміністрації Сергія Пащенка.
“Позбавленням батьківських прав держава захищає дітей від батьків, які своїми вчинками, способом життя несуть серйозну загрозу для здоров’я та навіть життя власних дітей. Так, 2020 року двох нерадивих матерів позбавили батьківства, а трьох дітей влаштовано у притулки чи прийомні сім’ї. Цьогоріч позбавлено батьківських прав матір трьох дітей, а ще з двох сімей, щоправда, без позбавлення батьківства, вилучено також трьох дітей”, – розповів посадовець.
В той же час, несвідомим батькам закон надає шанс відновити втрачені батьківські права, якщо вони кардинально змінили свої життєві цінності та ставлення до власного батьківського обов’язку. Цей процес є можливим винятково в судовому порядку, каже Сергій Пащенко, тому, зізнається, задоволений, що рідній матері дітей таки вдалося виправитися та відновити свої батьківські права. Адже кожна дитина має право зростати в атмосфері щастя, любові та розуміння, і саме у рідній сім’ї. Він також відзначив, що торік дві родини — одна з Любашівки, інша — з Гвоздавки Першої, поновивши батьківські права, повернули своїх дітей через суд. Зараз Ірина Антонова з Новокарбівки і ще одна мешканка Зеленогірської територіальної громади домоглися цього ж.
На жаль, сімей, котрі опинилися в складних життєвих обставинах, не меншає. Тож працівникам комунальної установи «Центр соціальних служб» Любашівської селищної ради, які віднедавна обзавелися службовою автівкою, клопотів по роботі з неблагополучними батьками вистачає.
Як розповіла фахівчиня з соціальної роботи Тетяна Льон, опіка сімей, котрі опинилися у складних життєвих обставинах, забезпечується через раннє виявлення, їх облік та соціальний супровід. Їм надаються психологічні, юридичні, соціально-педагогічні, соціально-медичні, соціально-економічні та інформаційні послуги. З кожною такою сім’єю фахівцям доводиться працювати впродовж багатьох років.
Не винятком є й родина Ірини Антонової, в якій проживають ще троє малюків. Чимало зусиль доклали любашівські фахівці, щоб мати зі своїм новим чоловіком, які стали на шлях виправлення, позбавилися згубних звичок і «взялися» за розум, навели лад в оселі та городі. Зрозуміло, що і з поновленням батьківських прав багатодітна родина й надалі контролюватиметься соціальними працівниками, щоб їхня копітка праця не звелася нанівець. Хоча сьогодні ця сім’я матеріально забезпечена та має непогані житлові умови. Мати Ірина Антонова,повертаючи старших діток у родинне коло, запевнила, що всебічно турбуватиметься про них і більше не «заглядатиме у чарку». Пообіцяла, що збирається виховувати їх, як усіх сільських дітей, у труді: що заробив, то будеш мати.
“Я намагалася виховувати дітей правильно. Як у тій притчі про насіння, яке сіялося у благодатний ґрунт, аби гарно проросло. І найбільша моя радість, що вони виросли достойними людьми і знайшли своє місце у нашому суспільстві. А матері Ірині бажаю терпіння і сил, бо довгий час ці дітки були позбавлені її виховання. Вони вже підлітки, і їй потрібно себе в чомусь переламати, знайти до них підхід. Тому бажаю терпіння, терпіння і багато сил, бо буде дуже важко”, – розповіла Наталя Жевердан.
Фахівці районної та селищної соціальних служб Сергій Пащенко і Тетяна Льон привітали Ірину Антонову з відновленням повноцінної родини, побажавши їй справжнього материнського щастя, аби для дітей вона була лише гарним прикладом.
У той же час дівчинка і меншенький хлопчик тихо схлипували, як і навесні 2013 року, коли їх передавали на виховання родині Жеверданів…
На ФОТО: возз’єднання родини; створено прийомну сім’ю ( фото 2013 року); щаслива родина Жеверданів на день Святого Миколая в Ясеновому.
Любашівка
Любашівка
ЛюбашівкаЛюбашівкаЛюбашівка
Автор – Юрій Федорчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *