Ходіння по мукам”: мер Рені розкритикував керівництво міськлікарні через затяжний медогляд. ВІДЕО

У містечку Рені на півдні Одещини розгорівся гучний скандал, викликаний незадовільною організацією медогляду населення. Дійшло до того, що цим питанням зайнявся особисто мер Ренійської громади Ігор Плєхов – він відвідав поліклінічне відділення центральної міської лікарні і жорстко розкритикував керівництво міської лікарні.

Про це повідомляє YouTube- канал “Новини Рени”.

Як відомо, співробітники численних підприємств і установ, а також окремі категорії громадян мають щорічно проходити медогляд. Це педагоги, портовики, залізничники, водії, енергетики, комунальники, працівники громадського харчування, школярі, абітурієнти та інші. Відповідно, кожен медогляд вимагає злагодженої і організованої роботи персоналу поліклініки та інших медичних підрозділів. Проте насправді все відбувається навпаки: люди масово скаржаться на те, що медогляд перетворюється на справжнє “ходіння по муках”.

Ситуація ускладнюється вимогами реформи охорони здоров’я, а саме необхідністю електронног обліку і супроводу медобслуговування населення. Як відзначають автори відео, спочатку пацієнт повинен звернутися до свого сімейного лікаря і отримати у нього електронне направлення на медогляд. І тут, вже з перших кроків, виникає проблема – черга, оскільки кожен сімейний лікар одночасно веде поточний прийом пацієнтів.

Після отримання електронного направлення треба записатися в електронну чергу до профільного фахівця. Але тут виникає інша проблема – фактичний час прийому у більшості випадків не співпадає з вказаним в талончику. Створюється плутанина, яка “посилюється” іншими організаційними пропусками, у тому числі з аналізами, роботою реєстратури і так далі. В результаті для деяких відвідувачів поліклініки медогляд розтягується на декілька днів. Усі ці дні людина має фактично викреслити з життя і роботи, не кажучи вже про те, що здорові люди у чергах до лікарів зайвий раз ризикують заразитися коронавірусом.

Окрім організаційних моментів,  до медогляду виникають і фінансові питання. Наприклад, обов’язкове обстеження педагогів оплачується за рахунок місцевого бюджету (тобто формально є безкоштовним), і водночас деякі медичні послуги залишаються платними. Оскільки більшість учителів – жінки, вони зобов’язані пройти гінеколога. Але за цю частину медкомісії педагогам чомусь доводиться платити з власної кишені. Приватно оплачуються і аналізи баклабораторії.

Яскравим прикладом довгої і втомлюючої медичної бюрократії став медогляд співробітників комунального підприємства “Водоканалу”. Деякі з них “пропали” в місклікарні на три дні, тобто практично випали з виробничого процесу. Директор КП Валерій Онищенко обурився з цього приводу (тим більше що підприємство повністю сплатило послуги медиків і заздалегідь надало список своїх працівників для проходження обстеження), після чого терпець увірвався і у міського голови. Ігор Плехов побував в лікарні, де у нього відбулась досить неприємна розмова із завідуючим поліклінікою Олександром Васильєвим і головним лікарем ЦМЛ Олександром Сиротою.

“Олександр Віталійович, давайте ми зараз зайдемо в школу і запитаємо учителів, як вони проходять медкомісію. І в поліції запитаємо. І в інших організаціях запитаємо. І ви зможете почути голос народу”, – запропонував мер керівникові лікарні. Крім того, міський голова дуже прозоро натякнув, що проблеми з медоглядом змушують громадян шукати способи прискорення цієї процедури. А найефективніший спосіб – це хабарі.

“Це – практика не одного десятиліття. І я не повірю, що ви про це не знаєте. Не повірю – хоч убийте мене”! – заявив Ігор Плехов, звертаючись до головних посадовців лікарні.

У відповідь керівники медзакладу висловили ряд виправдань, але як і раніше залишається без відповіді основне питання: чи зможуть місцеві медичні установи налагодити і упорядкувати медогляд населення?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *