Апеляція не допомогла: керівника дитбудинку Проценка з Ізмаїлу судитимуть за розбещення дітей

Одеський апеляційний суд відмовився повертати прокурорам обвинувальний акт щодо директора місцевого спеціалізованого будинку дитини Віктора Проценка, якого підозрюють у сексуальному насильстві та розбещенні вихованців.

Про це повідомила адвокатка потерпілої сторони Любов Корецька, пише Суспільне.

Колегія суддів на чолі з суддею Русланом Котелевським, Олександром Толкаченком та Григорієм Колесніковим погодила апеляційну скаргу прокуратури Ізмаїльської окружної прокуратури та скасувала рішення місцевого суду, який повернув обвинувальний акт на доопрацювання прокурорам. Відповідне рішення колегія ухвалила 29 червня на закритому засіданні. Водночас судді оголосили лише резолютивну частину. Аргументація рішення буде відома після його оприлюднення.

Рішення про повернення обвинувального акту Ізмаїльський міськрайонний суд ухвалив 26 травня. Основною причиною стало те, що потерпілі не з’являються на засідання. Суд неодноразово вживав заходи щодо вручення повісток, але чи доходили вони – невідомо. В обвинувальному акті вказана адреса Ізмаїльського спеціалізованого будинку дитини, де потерпілі проживали раніше. Однак троє потерпілих покинули заклад в грудні та листопаді 2020 року. Тому наразі встановити місце перебування неможливо, що позбавляє суд можливості викликати потерпілих та почати розгляд справи по суті. Крім цього, в обвинувальному акті невірно зазначені анкетні відомості однієї дитини.

Розбещення в дитбудинку Одещини: суд відмовився повертати прокуратурі справу директора закладу

Про повернення обвинувального акту клопотали обвинувачений Віктор Проценко та його захисники – Людмила Чемоширянова та Тетяна Шевченко. На їхню думку, обвинувальний акт не відповідає вимогам Кримінально-процесуального кодексу. Після його дослідження суддя В’ячеслав Швець погодився з такою думкою та задовольнив клопотання адвокатів. У ньому нібито “не в повному обсязі зазначені обставини кримінального правопорушення та формулювання обвинувачення”.

За словами адвокатки потерпілої сторони Любові Корецької, причиною того, що сторона обвинувачення не може знайти потерпілих, є таємниця всиновлення, бо двох дітей всиновили. Третю дитину, інтереси якої вона представляє, передали на виховання в сім’ю, тому на неї таємниця всиновлення чи зміна прізвища та по-батькові не діють.

Таємницю всиновлення ніхто немає права порушити. Яким чином її відкрити – незрозуміло, бо процесуально це не передбачено. Коли дітей всиновлювали, ті, хто надавав на це дозвіл та готував документи, повинні були довести до відома батьків про справу та порадити звернутись до слідчого. А вони навіть його не попередили про всиновлення”, – додала жінка.

Нагадаємо, у вересні 2020 року стало відомо, що поліцейські розслідують розбещення трьох дівчаток 7-ми та 5-ти років в Ізмаїльському дитбудинку. Тоді у поліції зазначили, що про ймовірну причетність головного лікаря  закладу повідомила працівниця дитячого будинку.

Після обстеження дітей медпрацівники повідомили, що слідів, які свідчили б про сексуальне насилля, не виявили. У присутності шкільного психолога та законних представників дівчата не розповіли про статеве насилля чи розбещення. У поліції також розказали, що, діти запевнили, що ходили до кабінету головного лікаря “дивитися мультфільми та гратися”.

Крім того слідчі призначили додаткову судово-медичну експертизу, аби перевірити у дітей наявність тілесних ушкоджень, характерних для зґвалтування. Також планували провести психолого-психіатричну експертизу, яка мала встановити правдивість та об’єктивність свідчень дітей.

Після публічного розголосу директор будинку дитини Віктор Проценко опублікував допис на своїй сторінці у Facebook, де заперечив свою причетність до нібито розбещення дітей.

“Я, лікар-педіатр з багаторічним досвідом, повинен доводити, що так, я люблю дітей! Але не так, як сьогодні про це кричать ті, хто закидає мене брудом і брехнею. Внутрішній конфлікт в колективі прорвався чиїмись брудними припущеннями, які стали приводом для скандалу. Я не буду йти. Я не зробив нічого, щоб ховати очі або змінювати місця проживання”, – написав Проценко.

Натомість волонтери переконані, що Проценко розбещував дітей. Крім того вони заявили, що насправді дітей, яких директор нібито кликав “дивитися мультики”, значно більше.

Фото – зі сторінки Віктора Проценка у Фейсбук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *