На відкриття Дністровської ВЕС у Старокозацькій громаді завітали Руслана і гурт GO-A. ВІДЕО

18 червня в Одеській області відбувся масштабний етно-гастро-фестиваль “ПІКНІК ПІД ВІТРЯКАМИ” на честь відкриття Дністровської ВЕС. Нову вітроелектростанцію компанія VR CAPITAL GROUP ( інвестори зі США) побудувала на плато над Дністровським лиманом, – це територія Старокозацької сільської територіальної громади на Одещині. У проєкт зеленої енергетики вклали 60 мільйонів євро.

ритцУ травні 2021 року була запущена перша черга ВЕС, потужністю 40 мегават, через рік планують підключити другий етап, – це ще 60 мегават, тож загальна потужність Дністровської ВЕС складе 100 MB.

Офіційне відкриття поєднали з етногастрофестивалем, на який завітали відомі українські музиканти. За словами засновника VR CAPITAL GROUP Річарда Дейца, який відкрив свято, вони довго чекали гарної погоди і послаблення карантину, пов’язаного з коронавірусом. Нарешті аж тепер вдалося влаштували масштабне святкування з нагоди запуску вітроелектростанції.

Для мене це було справжнє випробування. Я почав інвестувати у будівництво цих вітряків у березні 2020 року, коли пандемія охопила світ. Але ми розуміли, що коли створюємо чисту енергію, ми залишаємо чисте повітря нам і нашим дітям, а ще це майбутнє енергетики. Разом ми робимо Україну сильнішою”, – упевнений Дейц.

вітрякВін розповів, як вивчали бесарабські вітри, їхню силу, напрям, досліджували місця гніздування птахів. А ще це майбутнє енергетики і незалежність України від російського газу, сказав директор VR CAPITAL GROUP.

На відкриття Дністровської ВЕС завітав заступник голови Одеської ОДА Сергій Підгайний і радник Юрій Димчогло. 

Як нові вітряки з’явилися на території Старокозацької територіальної громади, СИЛІ ГРОМАД розповів Вадим Бойко, голова ОТГ. Громада, яку він очолює, має вдалий досвід “зеленої” енергетики, адже з 2012 року на її території запрацювала сонячна електростанція компанії «Франко Солар».

“Ми в цьому проєкті вже 4 роки, і вже перейшли всі етапи від переляку людей від невідомих механізмів вітроенергетики до повного спрйняття людьми. Вважаю, що в цьому майбутнє: енергія з попелом, сажею, чи з радіації вже нікому не цікава. Мені приємно, що Старокозацька й Маяківська громади одні з перших, на територіях яких започатковані дані проєкти”, – поділився Вадим Бойко.

вітрякЯк зазначає голова Старокозацької громади, розвиток зеленої енергетики і ризики її подальшого впровадження в Україні залежить від законодавства.

Дуже багато в Україні популізму, маніпуляцій цифрами, реальної вартості атомної енергетики, енергії з наших ТЕЦ, впливу на навколишнє середовище. Знаєте, Європа і весь західний світ давно це пройшов, тому, думаю, ми теж від маніпуляцій відійдемо, ніяких перешкод у нас не буде, депутати Верховної Ради нарешті визнають, що гальмувати розвиток альтернативної енергенетики неможливо. Які переваги для нас – це по-перше, використаня нашого природного становища

пікнікТериторія Старокозацьої громади в Одеській області має величезну географічну перевагу: вона розтащована більш як на 100 метрів вище над рівнем моря, у різну пору року продувається вітрами, а тому ідеально підходить для розташування вітряків. Найближчі такі території є в Тарутинському та Арцизькому районах, але це набагато південніше на Бессарабії. Голова Старокозацької громади впевнений, що відновлювальна енергетика на півдні держави стратегічно вплине на наші енергетичні потужності.

Треба пам’ятати, що 320 мегават ми тривалий час імпортуємо з Республіки Молдова, адже у нас своєї не було, ми дефіцитний регіон. І це вже  другий проект альтернативної енергетики на території Старокозацької громади, перший це сонячна електростанція, загалом на території нашої громади буде вироблятись 142 мегавати, –  це майже половина потреби всієї Бессарабії. Для нас це перш за все незалежність від постачання енергії з-за кордону”, – сказав пан Бойко.

ритцА в цей час на етнографічно-гастрономічному фестивалі, поєднаному з проєктом “Дорога вина та смаку”, презентували бесарабські вина, крафтові сири, ковбаси, в’ялені делікатеси, а майстри бессарабскої кухні пригощали усіх гостей національними стравами, приготованими на відкритому вогні.

На відкриття Дністровської ВЕС завітала зіркова гостя Руслана Лижечко, яка є глобальною амбассадоркою відновлювальної енергетики у світі.

“По всій країні вже працюють 28 таких вітроелектростанцій, – говорить співачка.

Як повідомив Костянтин Гура, в.о. голови Державного агентства енергоефективності, для запуску Дністровської ВЕС залучено 60 мільйонів євро, це потужні інвестиції в цей регіон.

Україна має свій зелений курс, це історія успіху, завдяки спільним зусиллям бізнесу, державних та місцевих органів влади в поєднанні з громадськістю”, – сказав він.

А хедлайнером фестивалю “Пікнік під вітряками” стала електро-фолк група GO – A, яка представила Україну на Євробаченні. Музиканти повідомили, що підтримують альтернативну енергетику і вірять в Україну.

  

 

сипбокал

Руслана

Дністровська ВЕСДністровська ВЕСДністровська ВЕС

 

 

 

 

 

 

 

 

Авторка тексту – Оксана Піднебесна

ВІДЕО – Данило Горячкін

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *